Pruga neobičnog imena i još neobičnijeg izgleda smjestila se u istočnom dijelu Istre nedaleko od srednjovjekovnog naselja Kožljak.

Nekad je povezivala Lupoglav i Štalije, pa ćete ju pod imenom Lupoglav Štalije i pronaći u bespućima interneta. Smještena je podno Učke, pa vam tako njezini najjužniji obronci čuvaju leđa, dok se ispred vas prostire predivan panoramski pogled na zelenilo Čepićkog polja.

Danas je ova pruga urušena, pa na nekim mjestima čak i visi. No najzanimljiviji je upravo onaj dio zbog kojeg ju zovu „pijanom prugom“. Ide malo nakoso, pa naglo dolje, naglo gore… Baš onako – pijano.

Pruga dugačka oko 50 kilometara izgrađena je nakon Drugog svjetskog rata u poznatim radnim akcijama, no nije dugo živjela. Služila je za putnički prijevoz, kao i prijevoz robe, a danas je pomalo neobična, ali lijepa „staza“ za šetnju.

Za prvi april ove godine na društvenim mrežama proširila se „vijest“ kako ova pruga odlazi u povijest i počinje gradnja nove. Dok su neki komentirali „Bilo je i vrijeme!“, neke je ulovila panika što neće stići vidjeti ove tračnice kao iz starih kaubojskih filmova, a neki su standardno opsovali dan posvećen forama.

Možemo reći da će barem jedna skupina biti zadovoljna – tko još nije prošetao ovom prugom, stigne. Ironično, ona nikamo ne ide…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju