Kolumbijska katedrala od soli, tzv. Catedral de Sal, zadivljujuće je arhitektonsko remek-djelo i mjesto koje ne biste trebali propustiti tijekom svog posjeta Kolumbiji.

Ova neobična katedrala smještena je 200 metara pod zemljom u mračnim špiljama i tunelima. Tuneli koji su pritom iskorišteni nastali su u doba kada su ovdje radili rudari koji su ovdje kopali sol – a otuda i naziv ovog građevinskog čuda.

Izvorno su rudari za sebe ovdje podigli malo utočište kako bi se imali gdje pomoliti za sigurnost i prosperitet jer je rudarenje soli bio opasan posao. Sadašnja katedrala izgrađena je 1995. godine jer je izvorna proglašena nesigurnom.

Ulaz u tunel počinje kipom zvanim Virgen de Guasa, a koji je posvećen zaštitnici rudara. Prepoznat ćete ju po malom rudaru koji stoji prikazan kraj njenih nogu.

Tunel je mračan i prati ga specifičan miris, a kratka šetnjica vodi do postaja križnog puta koji ima naziv 14 malih kapelica. Podsjetimo, naziv “postaje križnog puta” označavaju korake koje je Isus Krist prošao prema svom raspeću i kasnijem uskrnuću.

Na kraju postaja križnog puta dolazite do tri lađe koje prikazuju Isusovo rođenje, život i smrt. Svaka lađa ima prekrasne ručno izrađene skulpture koje ukazuju na kupolu bazilike gdje leži ogroman križ od poda do stropa osvijetljen ljubičastim svijetlima.

Premda je riječ o rimokatoličkoj crkvi, ova katedrala nema biskupa i nije priznata od strane Crkve. No, još uvijek održava mise svake nedjelje i može primiti nekoliko tisuća ljudi odjednom. Štoviše, ponekad se koristi i kao crkva za vjenčanja.

Obilazak Katedrale moguć je uz pratnju vodiča koji će vas provesti kroz Muzej salamure i komore za kavu, a pokazat će vam i stijene za penjanje koje su među najvišima u Kolumbiji. Samo, budite spremni dodatno platiti za ovu atrakciju.

Zaprljajte se u Kolumbiji: Ljekoviti vulkan blata u kojem dobijete pivo i masažu za par dolara El Totumo, Kolumbija - 1 El Totumo, Kolumbija - 2 El Totumo, Kolumbija - 3 +4 El Totumo, Kolumbija - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju