Prema Guinnessovoj knjizi rekorda Mramorno more, smješteno u Turskoj, najmanje je na svijetu. Minijaturno more ima 11.350 km² s prosječnom dubinom od oko 494 metra.

Mramorno more je preko Dardanela povezano s Egejskim morem, kao i Bosporom s Crnim morem. To unutrašnje more između Europe i Azije predstavlja dio Euroazijske unutrašnje granice. A na Mramornom moru je i Mramorni otok, poznat po (pogađate?) bijelom mramoru.

Najmanje more u Hrvatskoj je Karinsko more koje je povezano tjesnacem sa znatno većim zaljevom Novigradskog mora. No pogledamo li brojke, jasno je da je Karinsko more manje i od "najmanjeg", Mramornog mora.

Prema Pomorskoj enciklopediji, hrvatski mališan ima tek 5,4 četvorna kilometra, a prosječna dubina mu je deset metara. Temperaturu – kao i slanost mora uvelike diktira rijeka Zrmanja. Ispod površine malecnog mora je živo; ondje se mogu vidjeti dagnje, ciple i jegulje koje većinom love stanovnici Karina, Pridrage, Kruševa i Novigrada.

Hoće li knjiga rekorda ispraviti "nepravdu", a Hrvatska uz najmanji grad na svijetu dobiti i priznanje za najmanje more, tek ćemo vidjeti – ali pitate li stanovnike tog kraja, njima je savršeno jasno da je Lijepa Naša rekorderka. Odlučite li se zaputiti prema Karinskom moru, posjetiti možete i nešto veće, Novigradsko more pa krenuti do Novigrada, čije je zalaske sunca Alfred Hitchcock proglasio najljepšim na svijetu.

  U srcu istarskog Hollywooda: Konoba-pizzerija i pogled zbog kojih se isplati skrenuti s puta Ladonja Draguć Ladonja Draguć - 22 Ladonja Draguć - 17 +20 Ladonja Draguć - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju