Krave na plaži, kuća u kojoj se rodio Napoleon, pješčane plaže i tirkizno more, odlična vina… Sve to pronaći ćete na Korzici, francuskom otoku na Mediteranu koji je idealan za savršen odmor. A još jedan zgodan prizor koji ondje možete zateći nalazi se na jugu, u obliku „skamenjenih ljudi“.

Riječ je o megalitskom nalazištu Filitosa, čije kamenje potječe još iz neolitika. Otkriveni su tek 1946. godine i to slučajno, kada je zemljoposjednik Charles-Antoine Cesari pronašao pet kamenih spomenika (menhira) razbacanih u zemlji među raslinjem. Kasnije ih je otkriveno još nekoliko i počela su opsežna istraživanja.

Pronađeno je još dvadesetak menhira, a danas je ovo nalazište uređeno i pronađeni kameni stupovi vraćeni su u uspravni položaj. Visoki su oko 2-3 metra, a onako razbacane po prirodi mnoge turiste podsjećaju na kipove s Uskršnjeg otoka (dakako, u skromnijem izdanju).

Zanimljivo je to da su izrezbareni tako da prikazuju ljudska lica i naoružanje, pa šetajući parkom imate osjećaj kao da vas netko konstantno promatra stražareći iz trave. Zbog toga su neki i vjerovali kako su služili da bi odvratili potencijalne neprijatelje od napada.

Nalazište je prilično veliko i trebat će vam oko sat vremena lagane šetnje da ga „pokrijete“, stoga ponesite dovoljno vode idete li za sunčanih dana (a ovdje ih doista ne nedostaje).

U sklopu nalazišta nalazi se i muzej s kafićem, a krenete li južnije čekaju vas prekrasne plaže i šarmantna korzikanska sela u kojima možete nastaviti svoj izlet, tj. odmor iz snova.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju