Raketodromi, poligoni za ispitivanje i lansiranje raketa, raketoplana i raketnih projektila mogu nalikovati pravim malim gradovima, s mnogobrojnim zgradama i uređajima za lansiranje i praćenje raketa; tornjevima, lansirnim rampama, hangarima, radarskim, kontrolnim i drugim centrima. Prvi vojni raketni poligon izgradili su Nijemci kod mjesta Peenemünde na Baltiku. A najznačajniji, možda i najtajnovitiji raketodrom je sovjetski Bajkonur u Kazahstanu s kojeg je lansiran prvi umjetni satelit, prvi svemirski brod s ljudskom posadom, kao i najveći broj svemirskih letjelica sovjetskih i ruskih svemirskih programa.

Kozmodrom Bajkonur smješten je usred goleme srednjoazijske pustinje, 2600 km jugoistočno od Moskve i 1300 km udaljen od kazahstanskih gradova Nur-Sultana i Almatija. 1957. Sovjetski Savez ondje lansirao prvi umjetni satelit Sputnik 1 u zemljinu orbitu. Četiri godine kasnije poletio je i Vostok 1 s Jurijom Gagarinom, a 1963., i Valentina Tereškova, kao prva žena u svemiru.

2011. program za svemirske misije NASA-e Space Shuttle je umirovljen, ali svemirska luka i dalje marljivo radi, kao i budi zanimanje o uzbudljivoj prošlosti. Udaljenost od naseljenih mjesta i blizina ekvatora (kako bi se iskoristila brzina rotacije Zemlje) bili su neki od uvjeta za odabir lokacije kozmodroma. Dok je američki svemirski program niknuo na istočnoj obali Floride, gdje je izgrađen Svemirski centar Kennedy, Sovjetski Savez je udaljeno mjesto unutar svojih granica za testiranje raketa pronašao u Kazahstanu, preciznije, u pustoši uz rijeku Sir Darju.

U naselju Tyuratam (ili Toretam) već je postojala željeznička stanica za teretne vlakove, izgrađena za geologe i rudare koji su tražili naftu u ekstremnim klimatskim uvjetima. Temperature su se ljeti penjale iznad 50 stupnjeva Celzija, a ledene oluje zimi hladile i do 30 stupnjeva ispod ništice. Bajkonur su gradile tisuće radnika, a golemi objekt uključivao je i najveći umjetni krater na planetu: 250 m dugu, 100 m široku i 45 m duboku jamu za lansiranje. Izolacija kazahstanske pustoši astronautima je služila i kao svojevrsna priprema za jednako usamljene uvjete koje će ih čekati kada seotisnu od zemaljskog tla.

Raspadom Sovjetskog Saveza u prosincu 1991. Kazahstan je stekao neovisnost i odjednom se najvažnija ruska svemirska baza našla na "stranom tlu". Godine 1994. Rusi su s Kazahstanom potpisali ugovor o zakupu Bajkonura, koji je s vremenom postao i meka za turiste željne nešto drukčijih doživljaja na putovanjima. No dozvole za posjet kozmodromu nije lako dobiti niti je dopušteno razgledavanje na svoju ruku, bez vodiča. Tipičan obilazak uključuje posjete lansirnim objektima, poput platforme s koje je Jurij Gagarin poletio u svemir, kao i razgledavanje najrazličitijih predmeta koji podsjećaju na uzbudljivu prošlost slavnih dana sovjetskog svemirskog programa. Za posjet Bajkonuru potrebno je doputovati do Astane ili Almatija nakon čega slijedi let do Qyzylorda i vožnja cestom ili sporim vlakom na zapad do odredišta.

Cijena standardne ture s pet noćenja u hotelu Sputnik koja uključuje promatranje lansiranja stoji nešto više od 25 tisuća kuna, a uključuje potrebna dopuštenja za pristup kozmodromu, vodiča, usluge prijevoza u Bajkonuru, kao i dozvolu za snimanje fotografija i videa. Prijave za ture potrebno je obaviti najmanje 45 dana prije, a na stranicama Baikontoura možete provjeriti i datume narednih lansiranja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju