Tko posjeti Pariz, teško da će promašiti poznati spomenik Arc de Triomphe ili Slavoluk pobjede. Možda nije slavan i velik kao Eiffelov toranj, ali je zadivljujuć ukras grada smješten na slavnom bulevaru Champs Élysées.

Njegova pozicija je trg sam po sebi, a iako nije riječ o klasičnom trgu na kojem se ljudi okupljaju, trguju ili odmaraju na klupicama, jedan je od najvećih i najvažnijih u gradu. Stoga, evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o njemu.

1. Naručio ga je Napoleon, no nikad ga nije vidio

Naručio ga je nacionalni heroj, Napoleon, kako bi odao počast francuskoj vojsci na veličanstven način. Prvi kamen postavljen je 15. kolovoza 1806. godine, baš na njegov rođendan. Slavoluk pobjede otvoren je 1836., 15 godina nakon Napoleonove smrti. Premda nije doživio vidjeti ga, prilikom vjenčanja dobio je manju, drvenu repliku, a nakon smrti i otvorenja spomenika Francuzi su njegovo tijelo proveli kroz slavoluk prije nego je pokopan u kompleksu Doma invalida.

2. Inspiriran je slavolukom u Rimu, a onda se umiješala - Sjeverna Koreja

Ideja za slavoluk proizašla je zapravo od slavoluka u Rimu, koji je posvećen Titu – ne tom Titu, već rimskom caru iz prvog stoljeća. Rimski je visok oko 15 metara i širok oko 13 metara, a pariški je ipak veći: visok je 50 metara i širok 45 metara. No, 1982. Sjeverna Koreja je napravila svoj slavoluk pobjede, pretekavši pariški. Njihov je visok 60 metara i širok 50 metara.

3. U izradi je sudjelovalo mnogo umjetnika, a svaki stup je priča za sebe

Zbog opsežnosti posla, na njega se bacilo mnoštvo umjetnika, a prvi arhitekt koji je radio na njemu preminuo je prije nego je uopće dovršen. Stoga ga je zamijenio drugi koji je doveo umjetnike da ukrase stupove – svaki u drugačijem stilu. Jedan stup posvećen je Prvoj Republici i ustanku iz 1792. godine, drugi krunidbu Napoleona, treći ustanak 1814. godine, a četvrti i posljednji Sporazum iz Pariza 1783. godine.

4. Jednom prilikom kroz njega je proletio avion

Ubrzo nakon Prvog svjetskog rata, Charles Godefroy je svojim borbenim avionom proletio kroz stupove slavoluka u spomen svim pilotima poginulima u ratu. Premda je njegov manevar bio zabranjen, svejedno je riskirao i učinio to, a kasnije upao u velike probleme.

5. Ispod njega počiva nepoznati vojnik

Jedno mjesto pod spomenikom sačuvano je za anonimnog vojnika na čijoj ploči ne piše ime. Njegovo tijelo položeno je ovdje početkom 20. stoljeća, a simbol je to francuskog poštivanja svih svojih vojnika – i poznatih čije su biografije ušle u povijesne knjige, i onih zaboravljenih, čija imena i živote nikad nismo saznali.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju