Od sredine ožujka do kraja svibnja period je kad je u poznatom sjevernoameričkom gorju Apalačima najveća gužva. Planinari i zaljubljenici u prirodu iz cijelog svijeta nahrupe u nadi da će se popeti na slavni vrh Kathadin u saveznoj državi Maine.

Ove godine situacija je potpuno drugačija - najpoznatije pješačke staze zatvorene su zbog preporuka o ostanku kod kuće i socijalnom distanciranju kao dio mjera prevencije širenja pandemije COVID-19.

Mjere su uvelike razočarale turiste koji su već imali spremne ruksake s cjelovitim obrocima i ultralaganom planinarskom opremom, ali kao spas iOS je izbacio aplikaciju koja omogućava virtualnu šetnju pješačkim stazama Apalača iz svojih domova.

Aplikacija pod nazivom „Walk the distance“ dizajnirana je tako da koristi iPhoneov brojač koraka i pokazuje koliko biste koraka dnevno napravili kada biste pješačili apalačkim planinarskim putem (koji se proteže na otprilike 3500 km).

Drugim riječima, svakodnevno šetanje psa po susjedstvu tijekom tjedan dana može se usporediti sa šetnjom od ulaza u Državni park Amicalola Falls pa sve do kraja staze koja završava na planini Springer u saveznoj državi Georgiji.

Korištenje aplikacije ima i socijalnu komponentu - pomaže očuvanju parkova, koji su također pogođeni pandemijom koronavirusa, a entuzijasti iz cijelog svijeta mogu se međusobno natjecati tko će više „propješačiti“, pa su tako na mnogim mjestima postavljeni digitalni punktovi koji bilježe njihov napredak.

Verzija aplikacije za sustav Android u planu je tek za iduću godinu, a tvorci aplikacije planiraju napraviti sličnu verziju i za neke druge američke parkove. Zasad već postoji Walk the distance verzija pješačenja kroz Nacionalni park Yellowstone te Bostonski maraton za one sklonije trčanju.

Eto, čini se da ćemo barem još neko vrijeme, sve aktivnosti raditi – virtualno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju