Na malom otočiću Ile Sainte-Marie (Otok svete Marije, poznat i kao Nosy Boraha) na istočnoj obali Madagaskara pronaći ćete pravi tropski raj: beskrajne pješčane plaže, palme, kristalno tirkizno more… Dovoljno za spakirati kofere, zar ne?

No, to nije sve. Premda djeluje kao netaknuta priroda stvorena za meditiranje uz ocean, ovdje možete pronaći i jednu neobičnu atrakciju. U 17. stoljeću ovaj otočić otkrili su gusari koji su ga počeli koristiti kao svoju bazu, a dolazili su sa svih krajeva svijeta – iz Amerike, Portugala, Engleske, Francuske…

Svaki gusar koji je držao do sebe – kao što su gusarske legende William Kid ili Henry Avery – proveo je bar mali dio svog života na ovom otoku. Štoviše, neki od njih oženili su lokalne žene i ovdje imali obitelj. Vjeruje se kako je baš ovdje bila smještena i utopijska gusarska republika Libertalia o kojoj su se pisale knjige u 19. stoljeću.

Ponegdje još na dnu mora možete naići na olupine gusarskih brodova, a postoji i jedna malo pristupačnija atrakcija. U unutrašnjosti otoka, na brdašcu, možete pronaći i jedino pravo gusarsko groblje na svijetu.

U središtu groblja nalazi se velika crna nadgrobna ploča za koju se dugo vjerovalo kako je podignuta u spomen slavnom gusaru Captain Kidu (no, on je ipak pokopan u Engleskoj). Koji god gusar bio u pitanju, mještani su ga položili u zemlju uspravno, kao kaznu za njegove grijehe.

Da je riječ o gusarskom groblju, primijetit ćete i po nadgrobnoj ploči koja ima nacrtanu kostursku glavu s ukrštenim kostima, poznati gusarski simbol. A s otočnih brda možda ugledate i predivan prizor koji u jesen dočekuje posjetioce: hrpu grbavih kitova koji ovdje dolaze iz dalekih krajeva razmnožavati se. Kao gusari nekad… ;)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju