Svi mi imamo onog jednog prijatelja koji za distancu od 20 kilometara kaže „Možemo to pješke“. Ili smo i sami taj prijatelj. E pa, evo jednog prekrasnog izazova za strastvene šetače: šetnja oko jezera Berg u Kanadi. U više navrata, od više portala i časopisa, proglašena je jednom od najljepših planinarskih staza svijeta.

Nije ni čudno što do nje putuju ljubitelji prirode sa svih strana svijeta, pa krenimo i mi u malu pretpremijeru. Šetnjica se nalazi na samoj granici Britanske Kolumbije, na jugozapadu Kanade. Prolazi oko jezera Berg i djelomično po planini Robson.

Ono što obilježava njen nevjerojatan pejzaž su tirkizno jezero i moćne stijene ogromne planine, ali i još nešto: hrpa masovnih ledenjaka koja kao da se lijeno valja prema jezeru. Prirodne ljepote i od najvećeg protivnika društvenih mreža napravit će foto-manijaka koji to želi podijeliti sa svima.

Kaskadni slapovi, nerealne boje jezera, vrhovi koji paraju oblake na gotovo 4 000 metara nadmorske visine, šarenilo cvijeća, drveni mostovi koji vode preko divljih valova ravno u šumu… Već znamo da bi bilo teško ostati samo jedan dan.

Čudo koje zaslužuje barem par dana

Jezero Berg moguće je obići u jednom danu, ali onda znajte da će vam trebati gotovo 15 sati. Ako računate da je šetnja dugačka 21 kilometar, a visinska razlika na početku i kraju je 800 metara, jasno je da već pomišljate na pauzu. Stoga se mnogi pametno odlučuju podijeliti izlet na barem dva dana s uključenim noćenjem.

Često pitanje vezano uz šetnju oko jezera Berg jest ono smije li se u njemu kupati. Na radost entuzijasta, može! U dijelu parka predviđenom za kampiranje nalazi se i mala lijepa plaža, a oni najhrabriji mogu se okupati ispod planine Robson i njenih ledenjaka.

Najbolje vrijeme za avanturu je između lipnja i rujna kada su staze sigurnije jer nema snijega ni skliskih dijelova, a i dalje ćete doživjeti zimsku čaroliju na vrhovima planina. Broj dnevnih posjetioca je ograničen, pa možete biti mirni znajući da neće biti pretjerano krcat – iako je vikendima jezero „bukirano“ zbog navale izletnika koji žele svjedočiti ovoj ljepoti. Ali, tko bi ih krivio?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju