Možda ste čuli za Bijele litice Dovera. Iako je ta fotogenična obala u Engleskoj prilično poznata, mnogi ne shvaćaju da još jedna zemlja - ona u kopnenoj Europi - ima svoje litice, bijele poput krede, koje okomito strše iz plavo-zelenog mora. Ta zemlja je Njemačka, a opisane litice nalaze se u Nacionalnom parku Jasmund. Litice bijele poput kostiju ovdje su prekrivene gustom šumom, a oštri kontrast između kopna i vode čini da izgleda kao da je netko izvukao dio otoka, jedan veliki komad za drugim, ostavljajući provaliju.

Najmanji od 16 njemačkih nacionalnih parkova, Nacionalni park Jasmund možete pronaći na sjeveroistočnom rubu otoka koji se zove Rugen. Nalazi se u Baltičkom moru, i da, dobro ste čuli - Njemačka ima otoke.

Jasmund - 2 Jasmund - 2 (Foto: Getty Images)

Bijele litice jesu „zvijezde“ parka, ali nisu jedine zanimljive. Ovdje ćete također pronaći drevne šume pune glatkih, srebrnastih debla, jer ovaj park ugošćuje najveću neprekinutu bukovu šumu na Baltičkom moru (i smatra se UNESCO - ovom svjetskom prirodnom baštinom). Ova šuma je poznata po svom "netaknutom" stanju, u smislu da je gotovo netaknuta od strane ljudi.

Kako ovdje doći

Sustav vlakova u Njemačkoj je sjajan, ali ovo je jedno od onih putovanja koja su stvarno znatno lakša automobilom. Svatko tko slučajno nema velikodušnog prijatelja u Njemačkoj koji vam je spreman posuditi svog, može ga unajmiti u Berlinu ili Hamburgu. Od bilo kojeg od tih većih gradova Jasmund je udaljen samo 3 i pol sata vožnje. Uglavnom, dovoljno je daleko da vas odvede u potpuno novi krajolik za koji će vaši pratitelji na Instagramu reći "Čekaj...to je Njemačka?!" ali dovoljno blizu za jednostavno, brzo putovanje kada vidite sve pivnice i tehno klubove u gradovima.

Unatoč onome što vam navigacija na Google kartama može reći, ne možete se voziti izravno u nacionalni park, pa se nemojte zbuniti. Umjesto toga, morat ćete parkirati na jednom od obližnjih parkirališta, a glavno je Grossparkplatz Hagen. Ovo veliko parkiralište (za čije korištenje morate platiti malu svotu) ima mnogo informacija za posjetitelje, mali kafić i toalete, a stavlja vas u blizinu najpoznatijih vidikovaca parka.

Jasmund - 3 Jasmund - 3 (Foto: Getty Images)

Odavde, na vama je hoćete li ići na kratko pješačenje do litica ili ćete uzeti autobus. Druga je mogućnost ostaviti automobil u Nacionalnom parku Parkplatz izvan Sassnitza, obližnjeg ljetovališta, a zatim pješačiti prema sjeveru u nacionalni park.

Obilazak litica

Najpopularnije planinarenje u Nacionalnom parku Jasmund jest stazomDirekter Weg“, a nećete se morati ni oznojiti dok to radite jer je riječ o laganoj stazi dugoj 5 kilometara od Grossparkplatz Hagen do Konigsstuhl. Konigsstuhl u prijevodu znači „Kraljeva stolica“, što je prikladno, budući da je s 130 metara visine doista "kralj" svih ovdašnjih litica.

Pješačenje počinje kroz prekrasne bukove šume i prolazi pored Herthaseea, malog jezera izrazito tamne boje zbog huminske kiseline iz tla tog područja. Pripremite novčanik, jer kada stignete do Konigsstuhla, morat ćete izdvojiti 75 kuna za ulaz u veliki turistički kompleks prije nego što zaista možete otići vidjeti Konigsstuhl. Srećom, ta pristojba također uključuje ulaz u veliki muzej na licu mjesta, koji je posebno zabavan za djecu sa svim svojim interaktivnim elementima.

Ipak, ako ne umirete od želje da vidite muzej, možete preskočiti cijelo to turističko središte i prošetati još oko pola kilometra do vidikovca Victoriasicht. Mnogi će se složiti da ovaj vidikovac nudi mnogo bolju perspektivu na hridi i pučinu mora, a za pristup mu ne morate platiti ni lipe. Kralj Wilhelm I. bio je dovoljno impresioniran ovim mjestom da ga je nazvao po svojoj snahi, princezi Victoriji, pa biste trebali biti i vi.

Jasmund - 5 Jasmund - 5 (Foto: Getty Images)

Tura brodom

Postoje dvije vrste ljudi: oni koji zastanu kako bi pročitali svaki natpis s informacijama i oni koji bi radije samo poslušali nekoga tko zna. Potonji imaju sreće jer Nacionalni park Jasmund nudi planirane vođene obilaske različitih ruta i fokusa, kojima se možete besplatno pridružiti - ali donacije su, naravno, uvijek dobrodošle.

Govoreći o različitim vrstama ljudi; Neki vole čvrsto stajati na kopnu, a drugima izleti na more čine veliko zadovoljstvo. Ako se smatrate ljubiteljem mora, razmislite o izletu brodom kako biste s mora vidjeli litice, koje će vam pružiti potpuno drugačiji pogled na krajolik. Postoje brodovi koji polaze iz Sassnitza, Binza i drugih gradova na Rugenu.

Bazen velik poput oceana: Osvježenje u kilometar širine i 3,5 metara dubine San Alfonso del Mar, Čile San Alfonso del Mar, Čile San Alfonso del Mar, Čile +3 San Alfonso del Mar u Čileu - 4  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju