Dok se pariški mostovi urušavaju pod težinom ljubavnih lokota koje ostavljaju turisti za uspomenu, a na Mediteranu je sve manje prekrasnih plaža na kojima se može ostaviti ručnik bez preskakanja drugih "cimera", postoje zemlje izvanredne ljepote u kojima se može odahnuti od gužvi.

Prema podacima Svjetske organizacije Ujedinjenih naroda za međunarodni turizam (United Nations World Tourism Organization), Europa ima šest od deset najposjećenijih destinacija. Nakon Francuske i Španjolske na ljestvici najposjećenijih je SAD.

Usporedbe radi, dok Francuskom godišnje protutnji 87 milijuna turista, u istom razdoblju Tuvalu posjete skromne dvije tisuće. Ne samo da ima mjesta za ručnik na plaži nego posjetitelji imaju praktički čitav otočić za sebe.

Državica koja se prostire na devet otoka ukupne veličine 26 četvornih nalazi se sjeverno od Fidžija, na pola puta između Havaja i Australije, što komplicira putovanje.

Tuvalu je prvak s najmanjim brojem posjetitelja godišnje, a slijede je Kiribati s također skromnih šest tisuća.

Republika Kiribati smještena je u Tihom oceanu, a 1979. godine je od Velike Britanije dobila svoju neovisnost. To je jedina država na svijetu koja se nalazi na sve četiri hemisfere zahvaljujući raštrkanim otočićima.

Nakon Kiribata na ljestvici zanemarenih slijede Maršalovi Otoci, koji se sastoje od 1225 koraljnih otoka i otočića razasutih na 1200 kilometara širokom području u zapadnom dijelu Tihoga oceana.

Top 10 najmanje posjećenih zemalja

1. Tuvalu

2. Kiribati

3. Maršalovi Otoci

4. Montserrat (otok u Karibima)

5. Niue (Polinezija, Tihi ocean istočno od Melanezije i Mikronezije )

6. Američka Samoa (južni Pacifik)

7. Salomonski Otoci (Melanezija, jug Tihog oceana )

8. Komori (Mozambički kanal između otoka Madagaskara i afričkog kopna)

9. Sveti Toma i Princip (Gvinejski zaljev, dio Atlantskog oceana zapadno od Afrike)

10. Savezne Države Mikronezije (otočna država u Tihom oceanu)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju