Šetati je lijepo, šetati je zdravo, bilo da se radi o sportskoj, bilo o duhovnoj, hodočasničkoj šetnji. E pa, Italija nudi za svakog ponešto, a ovo je pet šetnji na koje bi se isplatilo otisnuti ove godine…

Via Francigena (od Lucce do Rima)

Via Francigena popularna je hodočasnička ruta koja se proteže na više od dvije tisuće kilometara između Canterburyja u Engleskoj i Rima. U samoj Italiji jedan od najslikovitijih i kulturno najbogatijih dijelova rute nalazi se između Lucce i Rima. Krenuvši od povijesnog zidinama utvrđenog grada Lucce, vijugat ćete kroz vinograde i maslinike toskanskih brežuljaka, zaustavljajući se u srednjovjekovnom gradu San Gimignano, Sieni te slikovitoj regiji Val d'Orcia. Kako se ruta približava Rimu, šetači će naići na vulkansko jezero Bolsena i prekrasne vrtove u blizini Viterba prije nego što stignu do konačnog odredišta u Vječnom gradu.

Italija - 4 Italija - 4 (Foto: Getty Images)

Stopama svetog Franje

Prateći život svetog Franje Asiškog, jednog od najštovanijih svetaca u Katoličkoj crkvi, ova ruta počinje u Firenci i prolazi kroz slikoviti krajolik Toskane i Umbrije na putu do Rima. Cijela ruta obično traje oko mjesec dana, pokrivajući udaljenost od 550 kilometara. Popularna staza zaustavlja se na mnogim mjestima povezanim sa životom svetog Franje, uključujući grad Assisi, u kojem je rođen i pokopan. Usput možete posjetiti nekoliko franjevačkih samostana i crkava, kao i uživati u zapanjujućim prirodnim krajolicima i povijesnim gradovima kao što su Sansepolcro, Gubbio i Spoleto.

Od obale do obale (iz Rima do Apulije)

Tri glavna odredišta kršćanskih hodočasnika u srednjem vijeku bili su Santiago u Španjolskoj, Rim u Italiji i, naravno, Jeruzalem na Bliskom istoku. Jedan od načina da se stigne u Svetu Zemlju iz Rima vodio je starorimskom cestom, poznatom pod nazivom Via Appia, koja spaja Rim i luku Brindisi na jadranskoj obali. Više od dvije tisuće godina stara Via Appia nudi priliku za putovanje u prošlost, a vi zavirite u mjesta kao što su Castel Gandolfo (papina ljetna rezidencija), vrtove koji oduzimaju dah u Ninfi i prekrasnu palaču iz 18. stoljeća u Caserti.

Italija - 3 Italija - 3 (Foto: Getty Images)

Danteovim putevima

Godine 2021., kako bi se obilježila 700. obljetnica smrti Dantea Alighierija, pokrenuta je nova pješačka ruta duž srednjovjekovnih cesta i staza kojima je cijenjeni talijanski pjesnik putovao nakon progonstva iz Firence 1302. Ruta pokriva različita mjesta povezana s Danteovim životom, od rodnog mjesta u Firenci do posljednjeg počivališta u Ravenni, od kojih se mnoga spominju u njegovoj dugoj narativnoj poemi, Božanstvenoj komediji. Prekrasni grad Brisighella, čiji je osnivač Dante uzeo kao primjer političara koji mijenja strane ovisno o smjeru vjetra, i Faenza, poznata tada kao i danas po majolici jarkih boja, samo su dva mjesta koja šetači usput mogu posjetiti. Staza nudi zapanjujući pogled na talijanski krajolik, a šetači mogu uroniti u povijest, umjetnost i kulturu Italije dok prate stope te legendarne ličnosti.

Staza bogova

Ako ovog ljeta ipak želite posjetiti amalfijsku obalu, razmislite o tome da to učinite na malo drugačiji način; umjesto da sjedite u gužvi čekajući autobus za poznate gradove na liticama kao što su Positano, Amalfi ili Sorrento, krenite mitskom pješačkom stazom uz obalu. Bit ćete nagrađeni prekrasnim pogledom na Sredozemno more, visoko iznad prenapučene obale, dok se šetate kroz mirnu šumu s mirisom samoniklog bilja.

Impresivno djelo drevnog inženjerstva i arhitekture: Što je Circus Maximus i čemu je služio? Circus Maximus - 1 Circus Maximus - 2 Circus Maximus - 3 +1 Circus Maximus - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju