Fobije su iracionalni strahovi koji nas često koče u svakodnevnim aktivnostima, a ponekad zbog njih možemo ostati uskraćeni i za predivna iskustva. Poput primjerice putovanja. Koliko ste puta samo čuli nekoga tko kaže da ne bi nikad putovao u Australiju jer se boji zmija i paukova, ili se boji plivanja u otvorenom moru jer se boji morskih pasa?

Pa, kako bismo eliminirali barem jedan strah, evo savršene destinacije za one koji se boje zmija. Zmije ćete općenito teško naći u hladnijim područjima – budući da je riječ o (doslovno) hladnokrvnim životinjama, one preferiraju toplije dijelove.

Stoga ćete ih teško naći i na Islandu, Aljasci, Grenlandu, Antarktici, južnim dijelovima Argentine i Čilea, sjeveru Finske, Norveške i Rusije, pa i Vatikana – doduše, jer u Vatikanu općenito nema divljih životinja.

Nažalost, to što zmija nema u ovom trenutku, ne znači da će to zauvijek tako ostati. Primjera radi, ni Guam, jedan od američkih teritorija u Tihom oceanu, nije imao nijednu vrstu zmije – do Drugog svjetskog rata.

Tada su američki teretni brodovi slučajno donijeli zmije na otok, a ove su ga okupirale brže nego Njemačka Poljsku. Sada ih u šumama živi oko dva milijuna, a istrijebile su 10 od 12 domaćih vrsta ptica. Iz ovog razloga zemlje poput Havaja ili Novog Zelanda strogo paze da putnici ne unose zmije u zemlju.

Jedna od oaza slobode (zasad) je i Irska – država u kojoj zmije nisu viđene toliko dugo (ili je njihov prizor toliko rijedak da je sveden na razinu ZOO vrta), da čak ne postoje ni njihovi fosili iz toplijih dana. Ali zato postoji legenda o tome kako ih je s otoka izbacio sam Sveti Patrik.

Prema legendi, svetac zaštitnik Irske potjerao je zmije s otoka nakon što su ga počele napadati tijekom 40-dnevnog posta na vrhu brda. Naravno, ova priča nema pokrića u stvarnosti jer po svemu sudeći, zmija nije ni bilo u Irskoj.

Širi nego dulji: Poznati most zbog svojih neobičnih dimenzija jedinstven je u Europi O'Connell bridge, Dublin - 1 O'Connell bridge, Dublin - 2 O'Connell bridge, Dublin - 3 +1 O'Connell bridge, Dublin - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju