Biokovo se nalazi na području gradova Makarske i Vrgorca, te općina Brela, Baška Voda Tučepi, Podgora, Igrane, Zagvozd, Zadvarje i Šestanovac. Najviši vrh Biokova je Sveti Jure s 1762 metra visine, čime je treći najviši planinski vrh Hrvatske. Do njega je moguć pristup planinarskim stazama, ali i Biokovskom cestom - najvišom hrvatskom prometnicom.

Na Svetom Juri se nalazi istoimena crkvica, izgrađena 1968. godine nedaleko od stare crkvice, srušene zbog gradnje odašiljača. No ono što Biokovo čini još posebnijim je naša endemska biljka – Biokovsko zvonce (Edraianthus pumilio).

Višegodišnja je biljka, razmnožava se sjemenom i teško uspijeva presađena, osim u planinskim vrtovima. Raste na ogoljelim vapnenačkim grebenima te u pukotinama stijena. Biokovsko zvonce je malena biljka (do 3 cm) i raste u jastučićima koji ispunjavaju pukotine stijena na planini Biokovo, na položajima izloženim žestokim udarima bure, žarkom ljetnom suncu, jednako velikim sušama kao i ekstremnoj zimskoj hladnoći. Cvate u lipnju i srpnju modrikastim zvonastim cvjetovima, većim od same stabljike. Ta vrsta posebna je dragocjenost u našoj flori.

Dakle, ako ste planirali posjetiti Makarsko primorje, svakako prošećite u rano jutro prema vrhu Biokova, uživajte u divnoj prirodi, i pogledu na Bikovsko zvonce, tko zna - možda ga baš vi sljedeći ugledate i slikate!

Autor: Bjonda Visković Lučić
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju