Rrazlozi su jednostavni, autocesta nudi određenu sigurnost i brzinu dolaska na željenu destinaciju dok stara cesta nudi ono što se autocestom ne može doživjeti – nezaboravno iskustvo. Pa krenimo redom, koje su to prednosti i nedostaci autoceste i stare ceste.

AUTOCESTA
Autocestom danas možete doputovati u bilo koji kraj lijepe naše u vrlo malo vremena. Sigurne su i lijepe, a od neki dan i skuplje za 15 posto. Idete li na poslovno putovanje, u žurbi ste s vremenom i morate stići u jednom danu od Zagreba do Rijeke ili Splita i natrag? Nema dvojbe, uspjet ćete stići na vrijeme i obaviti sve obaveze jedino ukoliko se odlučite za autocestu.
Cestarine u Hrvatskoj jedne su od najviših u Europi, no na vama je da prosudite što je za vas bolje. Od Zagreba do Rijeke autocesta je donedavno koštala ravnih 60 kuna, danas iznosi 69 kuna. Od Zagreba do Karlovca platit ćete dvije kune više nego prije, tj. 18 kuna. Ukoliko idete južnije, cestarinu do Zadra ćete platiti 121 kunu, do Šibenika 154 kune a do Vrgorca cijelih 220 kuna. Dakle za odlazak na sastanak u Zadar s pretpostavkom da se u Zagreb vraćate isti dan, potrebna vam je 241 kuna, ne računajući gorivo.
U svem tom poskupljenju ipak ima jedna dobra stvar – a to je, da ukoliko ste korisnik ENC-a, tada nećete bitno osjetiti poskupljenje, jer njega za vas neće biti. Da ne dođe do zabune, vama će se s ENC-a skinuti puni iznos, uvećan za 15 posto poskupljenja, ali ćete prilikom iduće nadoplate, dobiti 15 posto popusta. Također, mnogi od vas su krenuli u kupnju ENC-a i ostali razočarani činjenicom da ga za najavljenu kunu i 25 lipa ne mogu kupiti nigdje drugdje nego samo u sjedištu HAC-a.



Kada govorimo o nekakvim razgledavanjima krajolika i ljepota, njih jednostavno možete zaboraviti jer su u većini slučajeva popularne atrakcije udaljene od najbližeg izlaza i više desetaka kilometara, a jedinu civilizaciju možete sresti na jednoj od brojnih benzinskih crpki koje je prate. Od Zagreba do Rijeke preporučamo vam da posjetite benzinsku crpku Vukova Gorica gdje možete jedan solidan obrok dobiti već od 30 kuna, što nas je uvelike iznenadilo, s obzirom da se radi o jednom od najprometnijih odmarališta na toj relaciji.
Do Splita se možete okrijepiti na jednoj od čak 16 crpki, a najbolje je svakako odmorište Draganić na 56., te Zir na 208. kilometru autoceste. Cijene pića na benzinskim crpkama variraju, no nećete naići na kavu ispod 8 kuna, dok ćete za sendvič platiti i dva ili tri puta više nego u dućanu.
Dakle, da rezimiramo, put autocestom platit ćete pa i 40 posto više nego put starom cestom, no svakako, ukoliko idete na put sami i potrebna vam je brzina dolaska, u tom slučaju preporučujemo da krenete na najbliži ulaz na autocestu.

PREDNOSTI - brzina, veća sigurnost
MANE – cijena cestarine, skuplje gorivo, skuplja ugostiteljska ponuda, nedostatak popratnih sadržaja

STARA CESTA
Stara naša lijepa cesta, kojom smo svi godinama putovali na more, na samu pomisao budi nostalgiju. Svi se sjećamo kada smo na more kretali u 3 ujutro, kad je iz Čakovca ili Varaždina do Rijeke bilo potrebno i više od 6 sati drmusanja. Za put su se obavezno spremali sendviči i kava u termosici, a jedino stajalište je bilo parking odmaralište uz cestu. Pri povratku s mora se obavezno stajalo u nekom od brojnih lokala koji nude svježu janjetinu ili odojak, kako bi se gastronomski zaokružilo čitavo iskustvo ljetovanja.
Ukoliko se vam vraća nostalgija pri pomisli na staru cestu, svakako odaberite ovaj put i priuštite svojoj djeci to nezaboravno iskustvo. Brojne atrakcije koje se nalaze uz staru cestu, mogu biti samo još jedan plus tome, a novac umjesto za autocestu možete potrošiti na razgledavanje Plitvičkih jezera, predivne okolice Skrada – posjetiti Zeleni vir i Vražji prolaz, ohladiti se u jednoj od brojnih rijeka koje se nalaze na putu.



Ceste su relativno dobre, mnoge od njih su i potpuno obnovljene pa je i užitak veći, no povremeno, što se spuštate južnije, možete naići na stare derutne ceste pune rupa. Gastronomska ponuda uz staru cestu nije ista kakva je bila nekada, no oni rijetki koji su opstali nude nezaboravno iskustvo po povoljnim cijenama.
Ukoliko na put krenete starom cestom moramo vam napomenuti i da su veće šanse da budete uhvaćeni ako prekoračite koje prometno pravilo, jer policija vreba iza svakog ugla. Što i nije tako loše s obzirom da su tamo jer paze na vašu sigurnost. Također imajte na umu da mnogo kamiona još uvijek putuje starom cestom upravo zbog skupih autocesta.
Autocesta je zasigurno brže rješenje, te se do odredišta može stići pa i duplo brže nego po staroj cesti, no stara cesta pruža ono što autocesta nikad nije – a to je doživljaj putovanja.

PREDNOSTI
– cijena, jeftinije gorivo, jeftinija ugostiteljska ponuda, pregršt popratnih sadržaja
MANE – pojedine dionice mogu biti derutne, policija koja prerevno patrolira, duljina putovanja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju