Fotograf Romeo Ibrišević koji nas uporno oduševljava slikovitim razglednicama Lijepe Naše ovoga je puta odlučio prijeći granice i zaputio se na avanturu po Albaniji Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu Među brojnim doživljajima, jedna od cveba s putovanja koja ga se najviše dojmila bilo je iskustvo u hotelu Pelikan na Skadarskom jezeru. Ribarsko mjestašce Virpazar u kojem se ugnijezdio Pelikan nalazi se na otprilike pola sata vožnje od Podgorice ili Bara. Zahvaljujući tunelu Sozina i modernoj autocesti iz pravca Bara putovanje ne zadaje glavobolju.

Cijela ta regija, Crmnica dobro je poznata među obožavateljima fine kapljice. Tradicija proizvodnje vina ondje seže daleko u prošlost, sve do vremena drevnih Ilira. Stanovnici Crmnice osim vina dobro znaju napraviti i rakiju, kao i domaća jela od finih sastojaka. Bilo da se odlučite na kakvu „pitku“ turu ili pak plovidbu brodom po Skadarskom Jezeru, Virpazar u srcu Crmnice je odlična polazišna točka. U tom pitomom mjestašcu lako ćete naći mjesta gdje se dobro jede (osobito riba ulovljena na jezeru) a ljeti nerijetko možete naići na zabavna događanja ili festivale. Vrijedi se prošetati i do tvrđave Besac s koje puca lijepi pogled na jezero. Prespavati možete u hotelu Pelikan, koji osim izvrsne lokacije krije i još poneku zanimljivost.

„Na posljednjem katu hotela je i mali muzej. Osnovali su ga Toman i Petar Zec, a gospodin Marko Zec nastavio je tradiciju sakupljanja predmeta za svakodnevnu upotrebu – od ribarskog alata do dalekozora ili pegli. Oko dvije tisuće takvih stvarčica krasi tavan hotela gradića koji ima stotinjak stanovnika i vjerojatno toliko brodića s kojima odlaze u ribolov ili prevoze turiste po Skadarskom jezeru“, priča nam Romeo, kojeg su jednako oduševili ljudi, koliko i taj kraj.

Vlasnici naglašavaju kako svoje goste dočekuju kao bliske prijatelje ili rođake otkako su krenuli s poslom, od šezdesetih godina. Pelikan je svoje prve turističke korake ostvario turama motornim brodom po jezeru, a kako su se razvijali, tako su i ulagali u hotel, tradicionalnu kuhinju, kao i druge detalje o kojima se ponešto može pročitati u knjizi dojmova gostiju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju