Usprkos tome što su turisti iz cijelog svijeta opsjednuti Toskanom, postoje njezini dijelovi koji kao da su nevidljivi na karti. I dok svi hrle u Firencu, Sienu ili San Gimignano, samozatajni Grosseto mirno živi bez privlačenja previše pozornosti.

Obzirom na svoje lijepo povijesno gradsko središte, prirodni rezervat i plaže, to je itekako neobično. Nekome na sreću, nekome na žalost sudbina Grosseta bi se uskoro mogla promijeniti. Taj ljupki grad našao se pod reflektorima ekologa koji su ga proglasili europskim zelenim pionirom pametnog turizma 2024. godine. Prešišao je ostale nominirane europske gradove jer ga je komisija odlučila ovjenčati nagradom koja se dodjeljuje malim odredištima održivog turizma. Cilj nagrade je stvaranje mreže destinacija za odgovorni turizam, a Grosseto u tome služi kao dobar primjer. 

Kulinarska scena Grosseta prihvatila je pristup od farme do stola, s brojnim restoranima koji nabavljaju sastojke od lokalnih proizvođača i odustaju od plastike za jednokratnu upotrebu. Zanimljivo je i da Piazza del Duomo, glavni gradski trg, ima jedinstveni sustav upravljanja podzemnom vodom koji prikuplja i reciklira kišnicu za navodnjavanje, smanjujući potrebu za potrošnjom svježe vode.

Osim toga, Grosseto koristi stanice za punjenje električnih vozila na solarni pogon, s planovima za proširenje te mreže na gradskim javnim parkiralištima kako bi zadovoljio sve veći broj ekološki osviještenih putnika. Regionalni prirodni park Maremma, koji se nalazi nedaleko od Grosseta, dom je raznim životinjama, ali etruščanska divlja svinja osobito je zanimljiva biolozima.

Grosseto - 2 Grosseto - 2 (Foto: Shutterstock)

"Uspjeh Grosseta kao zelenog pionira pametnog turizma rezultat je dugogodišnjih napora usmjerenih na poboljšanje naše prirodne i kulturne baštine", rekao je Antonfrancesco Vivarelli Colonna, gradonačelnik Grosseta za BBC i dodao: "Ovo je samo početak našeg putovanja prema zelenijoj i održivijoj budućnosti za Grosseto."

Kao prvi talijanski grad koji je osvojio nagradu, Grosseto se nada da će poslužiti kao primjer kako se odgovorni turizam može implementirati u zemlji koja je na vrhu popisa mnogih putnika. Dok se popularna odredišta poput Venecije, Positana i Cinque Terre bore s ogromnim brojem turista, napori Grosseta ilustriraju kako alternativna talijanska odredišta mogu privući posjetitelje koji traže sporije, smislenije iskustvo putovanja u Italiju.

Ljepši od Pariza i čišći od Kopenhagena: Kako je izgledao Kairo prije nego što ga je otkrio masovni turizam? Kairo prije 100 godina Kairo prije 100 godina Kairo 1925. godine - 8 +6 Kairo 1925. godine - 7

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju