Bodø je gradić na sjeveru Norveške, središte regije Nordland, koji se u zadnjih nekoliko desetljeća iz malenog ribarskog mjesta razvio u urbano i turističko središte. Bodø se može pohvaliti modernom arhitekturom, živom gastronomskom scenom i obiljem kulturnih događanja koja su uglavnom koncentrirana u kulturnom centru Stormen i oko njega. Centar je polivalentni umjetnički prostor koji je od 2014., kada je sagrađen, osvojio brojne nagrade i gostovao u mnogim publikacijama za umjetnost i dizajn, a njegova je knjižnica uvrštena među deset najljepših na svijetu.

Upravo zbog pažnje koju ovo područje, koje geografski pripada Arktičkome krugu, poklanja umjetnosti i kulturi, Bodø je jedna od Europskih prijestolnica kulture 2024. godine, uz Bad Ischl u Austriji i Tartu u Estoniji. Iako se u posljednje vrijeme ubrzano otvara i turiznu, Bodo inzistira na tome da bude održiva destinacija, a već se hvale i time da su "najodrživija europska prijestolnica kulture" do sada.

Bogata arktička kultura

Zbog Bodøa ove će godine prvi put europska prijestolnica kulture biti u Arktičkom krugu, a osim u tom najvećem gradu regije, kulturni će se programi tijekom čitave godine održavati i diljem Nordlanda – golemog područja čiji se krajevi nalaze udaljeni čak 800 kilometra jedan od drugog. Bodø 2024 najveći je kulturni projekt u Norveškoj u posljednjih 10 godina te najveći kulturni projekt u sjevernoj Norveškoj – ikada.

U Bodøu i Nordlandu bit će upriličeno više od tisuću programa - predstava, koncerata, umjetničkih izložbi, gastronomskih, književnih i glazbenih događanja, plesnih i kazališnih predstava, kao i raznih outdoor aktivnosti i drugih uzbudljivih događanja od kojih su mnoga besplatna za posjetitelje, a svečano je otvorenje održano početkom veljače na plutajućoj pozornici u luci predstavom nastalom u kolaboraciji Phase7 Berlin i Nordland Theatra. Programske teme – pod imenom "Arktikulacija" - povezane su s arktičkom prirodom, mjestom koje sjever zauzima u europskoj kulturnoj baštini te budućim razvojem regije.

Bogata kultura autohtonog arktičkog naroda Sami, posljednjih nomada europskog sjevera igrat će značajnu ulogu u programu. Lokalni običaji, ribarstvo, hrana, glazba i zanimljive sportske aktivnosti bit će predstavljane na različite načine. U Norveškoj živi većina Samija u svijetu, većina njihovih naselja nalazi se u sjevernoj Norveškoj, a samo u okrugu Nordland u upotrebi je čak pet sami jezika. Program Europske prijestolnice kulture Bodo 2024. pratit će naravno i bogata gastronomska ponuda, a na jelovniku očekivano dominira - arktička kuhinja.

Savršena baza na sjeveru Norveške

Vratimo se u Bodø, koji će vam čitave godine biti savršena baza za upoznavanje čitave regije Nordland. Ponos grada je, uz spomenuti Stormen, godišnji glazbeni festival Parken, arktička ulična umjetnost, nogometni klub Bodø/Glimt i bogata kulinarska tradicija. Sve je to zajedno pridonijelo tome da Bodø postane živ i životopisan kutak Norveške iznad sjeverne polarnice. Čudesan spoj nevjerojatnih arktičkih krajolika, specifične kulture i ljudi koje je odnjegovao hladni sjever, čine Bodø pravim doživljajem za turiste.

S puno dostupnog smještaja svih vrsta i cijena, s puno zabave i s odličnom gastronomskom ponudom, pružit će vam odličnu bazu za upoznavanje sjevera Norveške. Kada vam dosade ulična umjetnost, butici s autohtonim proizvodima poput onih od kože lososa, nevjerojatne slastičarnice i restorani s domaćom kuhinjom koja se temelji na divljači i ribi i sjajno pivo iz malih lokalnih pivovara Hundholmen i Bådin, zaputite se na izlete po regiji.

Ako ste od pješačenja posjetite Bodømark, među lokalcima omiljeni Keiservarden ili planinu Rønvikfjellet. Jednodnevni izlet u Kjerringøy preporučit će vam baš svatko, a mjesta Steigen i Hamarøy idealni su da ih istražite biciklom. Česte brodske linije za čas će vas odvesti na otoke Givær, Bliksvær, Landegode, Helligvær i Karlsøyvær te Fleinvær koji su jednako uzbudljivi na jedan dan ili čitav vikend. Ako želite pravi nalet adrenalina posjetite ledenjak Svartisen i uživajte u nevjerojanom pogledu.

 

Jedan od najmračnijih gradova na svijetu: Potrošili milijune na solarna ogledala da bi imali zraku sunca na glavnom trgu Rjukan - 1 Rjukan - 2 Rjukan - 3 +4 Rjukan - 2

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju