Firgas je mali grad na Kanarskim otocima (tj. na otoku Gran Canaria) koji smo sreli uz čest komentar i opis „Jeste li ikada vidjeli slapove usred grada?“. Dio nas došao je u napast reći „Jeste li vi ikada vidjeli Jajce?“, ali pobijedio je onaj pitomi, znatiželjni dio koji naprosto mora vidjeti o čemu se tu radi.

Prostrt na svega 16 kilometara kvadratnih, ovo je najmanji gradić otoka Gran Canaria koji u cijelosti možete obići u svega pola sata.

Slatko planinsko mjesto odiše duhom španjolske i šarenila, a naročito su upadljivi mozaici i šarene pločice kojima je ukrašen cijeli grad – kao da hodate kroz galeriju na otvorenom.

Najpoznatiji dio je tzv. Promenada Kanarskih otoka. Riječ je o izložbi u kamenu (ali i od kamena) koja prikazuje Kanarske otoke, njihove ljepote i poziciju na karti.

Unatoč brojnim ljepotama, najpoznatije je pod nadimkom „vodeno mjesto“. Centrom grada slijeva se vodopad za koji je izgrađeno kameno stubište, pa se voda kontrolirano spušta kroz niz malih slapova tvoreći dojam beskrajne fontane.

Osim što njegovim središtem protječe slap u stepenicama, Firgas je poznat kao grad u kojem nastaje najkvalitetnija mineralna voda koju ćete moći kupiti na Kanarskim otocima.

Tu ćete vidjeti i poznati mlin iz 16. stoljeća koji nas podsjeća na još jednu važnu stvar. Budući da ne živi čovjek samo od vode, dobra vijest je ta da ćete u Firgasu pronaći odlične restorane s domaćom hranom. Nije baš toliko malen da bi nas, gladnih očiju, zakinuo 😉

No, zašto smo spomenuli mlin u kontekstu gastro ponude? Jer su upravo mlinovi bili zaslužni za pripremu tradicionalne hrane od žitarica. Jedno od njih je domaće jelo zvano „gofio“. Jednostavno je, a osnova je prehrane domaćih stanovnika i starosjedioca već stoljećima.

Gofio se spravlja od raznih vrsta prepečenih i mljevenih žitarica, a može se jesti u kombinaciji s mlijekom, u juhama, ili kao dio glavnog jela. Visoke je nutritivne vrijednosti pa je čest dio prehrane male djece, a koriste ga i kanarski sportaši prije i nakon treninga.

Na meniju ćete pronaći ukusni špinat, krokete od gljiva, puno mesa i krumpira, kukuruza…

Silne kalorije (a bit će ih) možete potrošiti u šetnji nekom od predivnih zelenih staza. Najpoznatija je gotovo 9 kilometara duga staza koja prati jarugu Azuaje. Puna je zelenila, endemskih vrsta i izvora vode bogate željezom. Lijek za dušu, ali i bubrege!

A navečer se odmorite u svom idiličnom apartmanu. Mnoge kuće za odmor i hoteli ovdje su podignuti u tradicionalnom stilu koji nas podsjeća na rančeve iz španjolskih serija – što reći nego: odmor je na selu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju