(Besplatna) umjetnost je posvuda. U gradu s tako bogatom povijesti ne morate puno tražiti da biste našli prekrasnu arhitekturu i umjetnost, posebice na vjerskim mjestima. Većina crkava u Rimu domovi su veličanstvenim umjetničkim djelima koje možete vidjeti potpuno besplatno. U crkvi Santa Maria del Popolo možete promatrati prekrasne slike koje je naslikao slavni Caravaggio, dok u crkvi Santa Maria della Vittoria možete vidjeti Berninijev kip svete Terese, isto tako potpuno besplatno. Vatikanski muzej zatvoren je nedjeljom osim posljednje nedjelje u mjesecu kada je besplatan ulaz za sve od 9.00 do 12.30 sati. Svakako se isplati čekati u redu da bi mogli besplatno vidjeti Michelangelovo umijeće u Sikstinskoj kapeli.

Isplanirajte koje ćete atrakcije posjetiti. Svakako unaprijed rezervirajte svoje ulaznice za Borghes galeriju. Rezervirati ih možete online. Isto tako investirajte u Rimsku karticu koja vam omogućuje tri dana besplatnog korištenja rimskog metroa, besplatan ulaz u Coloseum i sve to kroz posebne ulaze za korisnike ove kartice kako bi izbjegli gužve.

Uvijek nosite bocu vode i kišobran sa sobom. Sunce može biti nemilosrdno u Rimu. Boca vode stoji tek nekoliko kuna, a kad ju ispraznite uvijek ju možete ponovno napuniti na jednom od mnogih javnih mjesta na kojima ima vode. Isto tako preporučljivo je imati uvijek kišobran sa sobom. Kako zbog sunca tako i zbog iznenadnih ljetnih pljuskova koji su česti u Rimu.

Recite ne upornim uličnim prodavačima. Najveći problem uživanja u Rimu su ulični prodavači koji vas zaustavljaju na svakom koraku nudeći vam vodu, kišobrane, šalove, imitacije torbica ili „besplatne“ ruže. Puno puta znaju vam uvaliti ružu u ruku i onda zahtijevati da ju platite. Samo izbjegavajte kontakt očima, recite ne i idite dalje.

Ako ne možete naći smještaj u hotelu u centru grada proširite horizonte. U centru Rima nalazi se mnogo dobrih hotela i ako ne uspijete rezervirati sobu u jednom od njih svakako pokušajte naći smještaj u jednom od mnogih hotela koji se nalaze u bližoj okolici centra.

Jeftini prijevoz do aerodroma. Tu imate doslovno dva izbora. Ili taksi ili metro. Rimski aerodrom nalazi se 25 kilometara od centra grada i vožnja taksijem od centra do aerodroma stoji oko 50 eura. Ta opcija je isplativija ako vas ima četvero, ali ako vas je samo dvoje svakako se koristite metroom. Vožnja metrom stajat će vas oko 15 eura a trajat će otprilike 45 minuta.

I najvažnije, utopite se u velikim količinama sladoleda. Popularni gelato je najbolji dio puta u Rim. U mnogim slastičarnicama, a Rim ih ima stvarno mnogo, možete pronaći oko 150 različitih okusa sladoleda gdje kuglica stoji oko 1,5 eura. Bilo bi šteta da propustite okusiti barem polovicu tih okusa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju