Ako se odlučite krenuti vlakom na proputovanje Europom svakako vam preporučujemo da prvo nabavite InterRail Pass iskaznicu, koju izdaje Voyages-SNCF i pomoću koje možete neograničeno putovati u određenom periodu kroz čak 30 zemalja Europe. Nekad su InterRail iskaznicu koristili većinom studenti za vrijeme praznika u želji za što jeftinijim načinom putovanja, ali danas, u ova čudna vremena, ova iskaznica postala je sastavni dodatak svakog ekološki osviještenog putnika.

Kako funkcionira? Kupite iskaznicu za samo jednu državu, ili Global pass za svih 30 država članica. Iskaznica vrijedi određeni period za koji se odlučite, odnosno platite. U tim danima možete putovati koliko želite, a svoj plan putovanja možete mijenjati po želji. Tipična, Standard class iskaznica za šest dana putovanja u Francuskoj ili Njemačkoj stoji 263 funte (2.500 kuna). Ako kupite iskaznicu za 450 funti ona vam omogućava da putujete 22 dana unutar 30 država. Sve ovisi o tome koliko dana želite putovati unutar određenog razdoblja, čemu se onda prilagođava cijena.

Nakon što ste kupili svoju iskaznicu, jedini troškovi koji se mogu javiti su rezervacije mjesta u vlakovima na kojima mislite putovati. Sve to možete platiti unaprijed, naravno ako znate kud i kad ćete putovati, ili na stanici ako želite biti spontani. Spontanost je jedan od velikih užitaka putovanja pomoću InterRail iskaznice. Činjenica da možete mijenjati svoje planove bez dodatnih troškova veliki je plus za pustolove.

Željeznica polako ali sigurno postaje novi hit u putovanjima po Europi. Ne samo da izbjegavate duge redove i čekanja prilikom ulaska u pojedine države, nego putujete od jednog do drugog središta grada. Velika većina europskih gradova ima željezničke kolodvore neposredno blizu samog središta grada. Isto tako ako putujete vlakom smanjujete zagađenje, a možete uživati i u prekrasnim prizorima prirode. Još kad bi i naša željeznica bila europska, a ne balkanska...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju