Hrvatima je Crna Gora možda čak pristupačnija od same Hrvatske, jer je znatno jeftinija, a nudi potpuno drugačiji doživljaj. Za vrijeme Jugoslavije, Crna Gora je bila turističko odredište brojnih svjetskih celebritija kao što su Sophia Loren, Elizabeth Taylor i Princeza Margaret, sestra britanske Kraljice Elizabete II. Crna Gora je pomalo izgubila svoj sjaj nakon rata devedesetih godina prošlog stoljeća, a sada se opet vraća na svjetsku turističku scenu.

Najpopularnije turističko odredište je svakako Budva, koja se ujedno smatra i jednim od najstarijih naselja na Jadranu. Prema legendi, osnivač Budve bio je Kadmo, sin feničanskog kralja Agenona, vladar Tebe, muž Arejeve i Afroditine kćeri Harmonije. Ono što uz povijesno kulturnu baštinu privlači ljude i dovodi ih u Budvu je prije svega nešto što je priroda darovala ovom kraju, a to je neponovljiva ljepota sunca, mora i bezbroj bisernih plaža u podnožju gorostasnih planina.



Crna Gora u 5 dana!


Dan 1 - Upoznajte Kotor
Provedite nezaboravni dan upoznavajući povijest ovog srednjovjekovnog mediteranskog gradića. Grad Kotor je opasan starim, četiri kilometra dugim zidinama kroz koje se u grad ulazi na troja vrata. U gradu su (od 1979. zaštićen od UNESCO-a kao svjetska kulturna baština) pomorski muzej, pomorski fakultet, institut za biologiju mora, kazalište, povijesni arhiv i dr.

Dan 2 - Avantura na rijeci Tari
Kanjon rijeke Tare je drugi najveći kanjon u svijetu nakon Colorada. Svoj izlet možete rezervirati preko jedne od brojnih turističkih agencija koje će vas zatim u grupi, autobusom prebaciti do mjesta Brštanovice, gdje se džipovima odlazi do mjesta ukrcaja u čamce. Splavarenje dionicom Brštanovica – Šćepan Polje je zaista predivno iskustvo, a zasigurno ćete stati na kupanju i ručku, tako da se ne morate brinuti za lunch pakete.

Dan 3 - Posjetite Skadarsko jezero
Skadarsko jezero je najveće jezero Balkanskog poluotoka. Ovisno o vodostaju, rasprostire se između 370 i 540 kvadratnih kilometara. Na jezeru je 50 otoka, a na nekim od njih su stare utvrde i manastiri. Niz otočića koji se protežu uz crnogorsku stranu obale nazivaju se Krajinski arhipelag. Svakako ponesite rezervne baterije i memorijsku karticu za vaš fotoaparat jer tamo ćete zaista imati što poslikati.

Dan 4 - Zabavite se u Budvi
Usponi velikih sredozemnih kultura obilježili su duh ovog grada, koji se osjeća i danas, kada je Budva izrasla u jedinstveni turistički biser ovog dijela Jadrana. Kao turističko odredište ovaj grad je poznat odavno - prvi turisti ovdje su stigli još 1923. godine, a danas Budvu često nazivaju i "metropolom turizma" jer je najposjećenija destinacija u Crnoj Gori, i jedna od najjačih na cijelom Jadranu.



Dan 5 - Posjetite NP Lovćen
Razgledajte Njeguša, rodno mjesto dinastije Petrović i Petra Petrovića Njegoša. Posjetite Njegošev mauzolej, djelo hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Istražite jednu od brojnih konoba, i isprobajte čuveni njeguški sir i pršut.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju