Gradove obično upoznate najbolje kad vam ih netko "lokalni" može pokazati, najbolje stanovnik toga grada. Pa da se ne biste gubili u glavnom gradu Škotske, donosimo savjete objavljene u britanskom Guardianu!

Hrana

Bacco je talijanski restoran i vinski bar, popularan među stanovnicima i smješten u ulici Dundas, ali se nalazi izvan turističke rute. Vode ga mladi Talijani, koji nude jednostavan ali vrlo zadovoljavajući jelovnik prepun dobrih vina, suhomesnatih proizvoda i sireva. Atmosfera je prijateljska, što ovdje valja cijeniti.

Na samom jugu grada, smjestio se još jedan zgodni restoran – Elliott's. On je otvoren za doručak i ručak, a ovdje ćete pojesti najbolje kolače u gradu (probajte čokoladnu tortu bez brašna).

S druge strane, sjajnu večeru pronaći ćete u restoranu Noto u ulici Thistle. Naručite raka iz Sjevernog mora posluženog s toplim maslacem i kruhom od kiselog tijesta za umakanje. I uživajte.

Umjetnost

Ako se želite kulturno uzdizati, dobra je ideja posjetiti City Art Centre, u kojem ćete uživati u prošlim vremenima škotske umjetnosti, ali i onim današnjim. Ovdje ćete razgledati više od 4 i pol tisuće raznih umjetnina, tako da, neće vam biti dosadno.

Gradski „đir“

Fotogenična četvrt Stockbridge, često se preporučuje kao mjesto za kupnju i jelo, no ima i drugih stvari zbog koje je vrijedi posjetiti, a posebno se to odnosi na knjižare. Tu je sjajna nezavisna knjižara Golden Hare, ali odmah i u njenoj blizini čudesna dječja Ginger and Pickles. Pet minuta dalje smjestila se i Rare Birds Books, posvećena ženskom pisanju.

U istoj ulici, mogu se pojesti odlični sendviči u Earls Sandwich Co, a ako i vi smatrate da je pas najbolji čovjekov prijatelj svakako svratite u trgovinu Just Dog.

Večernji izlazak

The Lucky Liquor Co ozbiljan je koktel bar koji svako malo osvježava meni novim uradcima. Nalazi se u poznatoj Kraljičinoj ulici, a koji god da koktel probate izaći ćete zadovoljni, mada mnogi preporučaju Mango Express.

Noćenje

Dobar odabir je Raeburn boutique hotel, koji se nalazi u već spomenutom Stockbridgeu. Ipak, noćenje u dvokrevetnoj sobi stoji oko 1200 kuna, pa uvijek možete razmisliti o alternativi u obliku Airbnba ili nekog drugog smještaja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju