Tko bi očekivao da će iza simpatičnog imena Coca nalaziti jedno megalomansko zdanje? Riječ je o španjolskom dvorcu smještenom u središtu zemlje, kraj grada Coca – poznatom kao rodno mjesto rimskog cara Teodozija I. Velikog.

Remek djelo izgrađeno je u 15. stoljeću, od cigle i vapnenca. Ovaj orijentalni stil gradnje, tzv. Mudejar, bio je popularan u to doba u Španjolskoj. Nastao je pod utjecajem islamske umjetnosti a korišten je i u gradnji kršćanskih objekata.

Dvorac je bio u vlasništvu slavne aristokratske obitelji poznate pod imenom Casa de Alba de Tormes sve do sredine prošlog stoljeća, kada prelazi u ruke Ministarstva poljoprivrede i biva proglašen zaštićenim nacionalnim spomenikom.

Kao i svaki dvorac, proživio je buran život. Tek što je izgrađen, svjedočio je velikoj, ali neuspjeloj pobuni stanovnika grada protiv vladavine Karla V., cara Svetog Rimskog Carstva.

Početkom 19. stoljeća okupirala ga je francuska vojska koju nije brinulo što dvorac propada, a sve je kulminiralo kada ga je preuzela spomenuta Casa de Alba. Tada su s njega otkinuli dijelove stupova i mramora te prodali na aukcijama.

Srećom, danas je u sigurnim rukama, renoviran i otvoren za posjetioce. U njemu možete vidjeti staru kapelicu koju je uništio požar za vrijeme francuske okupacije, ali sada je preuređena u malu galeriju slika. Tu su i soba s originalnim oružjem korištenim od 16. do 18. stoljeća, 25 metara visok toranj, te staze uz zidove dvorca s kojih se pruža prekrasan pogled na okolicu u kojoj teku čak dvije rijeke.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju