Bosna i Hercegovina prepuna je prirodnih ljepota koje vrijedi posjetiti, a neke od njih neumorno otkriva putopisac Robert Dacešin. U posljednjoj avanturi pustio se adrenalinu i na Crvene stijene, nedaleko od Sarajeva.

„Iako možda na videu izgleda opasno, Via Ferrata poznata pod imenom Sokolov put u Romaniji, predstavlja osigurani planinarski put odnosno stazu po stijenama uređene čeličnim pomagalima, namijenjena svima“, kaže putopisac, no ako niste iskusni penjač, bojite se visine i niste u dobroj fizičkoj formi, ništa vas ne sprečava da takav pothvat upoznate kroz Robertov video.Odlučite li se ipak uživo iskušati feratu najprije je potrebno naučiti koristiti opremu.

Dužina Via Ferrate je 350 m i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u Bosni i Hercegovini. Osim toga, dio je i sadržaja projekta “Enjoy Sarajevo-Romanija region”,

Robert Dacešin - 6 Putovanja Robert na putu oko svijeta: "Pakistan ruši predrasude, Černobil uči o životu, a u Portugal bih se uvijek vratio"

Polazna točka ferate "Sokolov put", koja ime duguje staništu sivog sokola, smjestila se u podnožju Crvenih stijena, do koje se može doći od planinarskog doma Glasinca. Tebat će vam otprilike 20 minuta hoda kroz šumu, a do vrha Crvenih stijena ima oko sat i pol.

Na uzbudljivom putu dočekat će vas sajle, kao i prelazak preko visećeg mosta koji spaja dvije stijene, a možda i pokoji sokol. Osim toga, moći ćete uživati u nestvarno lijepom pogledu na Jahorinu, Ravnu planinu, Trebević, Treskavicu, Čvrsnicu i Prenj.

Odlučite li se krenuti putem Crvenih stijena možete se javiti turističkoj zajednici kako bi vam osigurala opremu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju