Istarski grad Labin, mjesto bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa, ispisao je burne stranice povijesti 20. stoljeća. Iako površinom mali, u minulom je stoljeću bio poprište važnih događaja, a sve je počelo s – rudarstvom.

Stanovnici Labinštine rudarstvom su se počeli baviti već pred 400 godina, a vrhunac je dosegnut nakon Prvog svjetskog rata, kada je u rudnicima labinskog područja radilo više od 10 tisuća ljudi. Nakon Drugog svjetskog rata, ovi su ugljenokopi odigrali važnu ulogu u poslijeratnoj obnovi.

Krenite putevima labinskih rudara

Zasigurno najvažniji događaj – oružana pobuna rudara Labinštine – u svijetu je odjeknula pod imenom „Labinska republika“ kao prva organizirana antifašistička pobuna i prvi socijalistički eksperiment radničkog samoupravljanja. Dogodilo se to pred točno stotinu godina.

Republika je trajala 37 dana, no njihova hrabrost nije zaboravljena. U čast bogatoj baštini rudarstva, projektom Mine Tour povezala su se dva grada obilježena slavnom rudarskom prošlošću – istarski Labin i rudnik Sitarjevec Litija u Sloveniji – te je koncipirana atraktivna ruta za posjetitelje.

Spomenici, trgovi i naselja – kad Labin priča svoju priču

Korak po korak, prateći rudara Minu ili služeći se posebno izrađenom mapom, posjetitelj će zaviriti u sjećanja i obilježja slavne rudarske povijesti. Prvi na ruti je nezaobilazni spomenik Rudaru borcu, dimenzijom, ali i značajem najveći spomenik na Labinštini. Ova četiri čekića koji tvore svežanj stoje u čast 600 hrabrih rudara koji su zauzeli rudnike i ni ne sluteći pokrenuli prvi svjetski antifašistički ustanak.

Posjetitelji mogu obići Trg labinskih rudara na kojem se nalazi izložba plakata ATRIUM koja istražuje tragove totalitarnih režima u Labinu. Trg je omiljeno mjesto okupljanja umirovljenih rudara koji sa sobom nose priče “starih” dana koje će posjetitelja zaintrigirati i uputiti na gledanje dokumentarnih filmova o rudarstvu u prostorima novouređene Gradske knjižnice.

Dokumentaristički obilazak nastavlja se u naselju Vileta gdje se nalaze zgrade izgrađene za rukovodno osoblje rudnika, dok u Narodnom muzeju Labina posjetitelja očekuje mini replika rudnika. Ovaj fascinantan prikaz obuhvaća sve karakteristike rudnika - prugu, vagonete, različite vrste podgrada, radilišta, transportnu traku, alate, različite naprave i opremu.

Crna pizza i istarski gin Karbun

Oživljujući na kreativan način svoju rudarsku baštinu, i brojni ugostitelji i obrtnici Labinštine nude proizvode povezane s rudarskom prošlošću. Galerije Alvona i Art studio Vinko Šain te suvenirnica Merania u ponudi imaju umjetnine i suvenire inspirirane motivima rudarenja.

Pizzerije Napoli i Pineta poslužit će gostu “crnu pizzu” i kovarsku marendu, dok hotel Villa Annette nudi rudarske posutice. Restoran Velo kafe posjetiteljima nudi labinjonski krafi, specifičnost ovog područja, a kafe bar Karbon mnoge je već oduševio ponudom istarskog gin Karbuna.

Mine Tour omogućava upoznavanje nadzemne, kulturne, arhitektonske i industrijske rudarske baštine u Labinu, a s druge strane daje posjetiteljima priliku da upoznaju prirodne podzemne dijelove rudnika u slovenskoj Litiji, kako bi iskustvo bilo cjelovitije. Više o MINE TOUR: www.mine-tour.eu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju