Sjeverno od stare jezgre Rima nalazi se samozatajan mali kvart koji brojni posjetioci otkriju sasvim slučajno – i potpuno se oduševe. Rimski kvart Coppede čije zgrade krase stotine ornamenata i detalja nije toliko razvikan, a vrijedan je posjete.

Ime Quartiere Coppede dobio je po arhitektu Ginu Coppedeu koji ga je izgradio prije stotinu godina. Planirao ga je i gradio od 1910-ih sve dok nije umro 1927. godine. Prilikom gradnje kombinirao je razne stilove – inspiraciju je pronalazio u antičkoj Grčkoj, rimskom baroku, manirizmu, srednjovjekovnoj umjetnosti, a najviše u pravcu Art Nouveau.

Već je sam ulaz u kvart impresivan, s isklesanim svodom, ornamentima i prelijepim balkonima susjednih zgrada. Dominiraju tople zagasite boje i zelenilo biljaka na terasama, a ulaz je ukrašen i crnim gotičkim lusterom s motivima morskih konjica.

U središtu kvarta nalazi se Piazza Mincio, mali trg s fontanama okružen nekadašnjim palačama.

Jedna od najpoznatijih palača je Palazzo del Ragno, ili u prijevodu: Paukova palača. No, možete se približiti unatoč fobijama - ime je dobila samo zbog dekoracije pauka na fasadi. A kad smo kod fasade, ima se što vidjeti. Izrađena je od raznih materijala – cigle, mramora, kamena i drva – i ispala je sasvim lijepo.

Druga najpoznatije je Villini delle Fate, „male kuće vila“. Trebat će vam nekoliko minuta da pohvatate o čemu se tu radi jer je zgrada neobičan miks kula, tornjeva, arkada te raznih uzoraka i ukrasa na fasadi, među kojima su i mitološka braća Romul i Rem.

Zbog neobične i lijepe arhitekture kvart je u nekoliko navrata poslužio kao set za snimanje talijanskih filmova, a tu se odlučilo skrasiti i nekoliko ambasada.

Sam kvart je malen za rimske standarde, stoga vam neće oduzeti puno vremena (osim ako ste foto entuzijast, jer materijala ima na bacanje). Jedna od zanimljivosti u okolici su tzv. Fontana žaba – u njoj su se okupali i sami Beatlesi nakon koncerta u klubu Piper 1965. godine, te Mussolinijev bunker u parku Villa Torlonia.

Nalazi se izvan centra, na sjevernom dijelu grada, a do njega možete doći tramvajem ili busem.

Ako možete, preporučujemo vam da obiđete što više toga možete pješke jer put koji vodi do njega prolazi pored raskošnih palača, kupola, skulptura, arkada i vrtova. Savršena je to ideja za ljubitelje arhitekture, fotografe i sve one koji naprosto vole otkrivati mirnije i zabačenije dijelove grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju