Izgrađen je 1765. kada POT odlučuje svoje sjedište preseliti iz Starog grada Lukavca u Veliku Goricu koja se razvila kao trgovačko središte i postala središtem Turopolja. Sama zgrada spomenik je kulture i zaštićeno kulturno dobro. U njoj se polovicom 19.stoljeća održavala i nastava, sve dok se 1863. nije izgradila škola. Od 1892. Do 1905. godine u zgradi je bila smještena Turpoljska pučka štediona župana Stjepana Josipovića te gostionica Pod Turopoljskim gradom.

Nakon Prvog svjetskog rata, u vrijeme župana Franje pl. Lučića u Turopoljskom gradu bila je uređena mala povijesna zbirka, što danas možemo smatrati začetcima stvaranja muzejskog fundusa. Kada je nakon Drugog svjetskog rata ukinuta Plemenita općina turopoljska zgrada prestaje biti njihovo sjedište i s vremenom mijenja namjene. U zgradi je bio smješten i đački dom, vijećnica Općine Velika Gorica, stanovi i uredi.

Muzej Turopolja čuva četiri zbirke: etnografsku, kulturno-povijesnu, arheološku i likovnu zbirku. Etnografska zbirka čuva predmeta vezane uz narodni život i običaje pa je tako moguće u stalnom postavu Muzeja Turopolja pogledati zbirku kroz cjeline: Izrada i obrada platna, odjevanje, graditeljstvo i uporabni predmeti od drva te stanovanje. Kulturno-povijesna zbirka prezentirana je uvelike predmetima vezanima uz Plemenitu općinu turopoljsku, a predstavljena su i predmeti vezani uz tradicijske obrte. Arheološka zbirka pruža uvid u najraniju povijest Turopolja, prezentiranu nalazima pleistocenske faune, kljova i zuba vunastog mamuta (30 – 20 000 godina prije sadašnjosti). Slijede nalazi od kamenog do rimskog doba te od srednjeg do novog vijeka. Likovna zbirka Muzeja Turopolja oblikovala se već u prvim danima postojanja muzeja. Zbirka čuva zavidan broj njihovih skulptura i reljefa. Većinom su to portreti i prizori iz svakodnevnog života, vezani za život u prirodi, na selu. U Zbirci se nalazi nekoliko djela, slika i grafika, umjetnika začetnika nove hrvatske povijesti kao što su: Bela Čikoš Sesija, Menci Klement Crnčić, Branko Šenoa, Tomislav Krizman.

Osim stalnog postava koji se nalazi na prvome katu, u prizemlju je smješten galerijski prostor u kojem se održavaju povremene izložbe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju