Škotska planinarska organizacija upozorava planinare i zaljubljenike u prirodu da ne vjeruju svemu što vide na Googleovim Kartama, odnosno da prije nego što se odvaže na istraživanje planinskih vrhunaca i puteva dobro provjere o kakvoj se ruti radi.

John Muir Trust navodi da sve veći broj ljudi koji koriste Googleove Karte za navigaciju prema Ben Nevisu (najvišoj planini Velike Britanije u središnjoj Škotskoj) riskira vrlo opasnu rutu koja stvara probleme čak i iskusnim penjačima.

Ben Nevis popularna je turistička destinacija koju posjeti više od 100.000 planinara i izletnika godišnje, a najvještiji dolaze do vrha na visinu od 1345 metara. No zabilježene su i brojne nezgode, kao i nesreće s kobnim završetkom.

"Problem je u tome što Googleove Karte usmjeravaju posjetitelje na parkiralište Upper Falls, vjerojatno zato što je najbliže vrhu", prenosi CNN. No ta ruta nije ispravna pa nije rijetkost da neiskusni šetači krenu prema vodopadima Steall ili uz južne padine Ben Nevisa vjerujući da je to put do vrha. Škotski planinari upozoravaju da je ruta opasna i potencijalno kobna jer prolazi vrlo strmim, stjenovitim i zahtjevnim terenom koja predstavlja izazov i kad je vidljivost dobra, a kamoli za kišnih dana.

Nathan Berrie iz John Muir Trusta dodaje da to nije jedina pogreška koja se može pronaći na Googleovim Kartama - ponuđena ruta na An Teallach vodi ljude preko litice", upozorava i dodaje da ne treba pretpostaviti da su sve informacije na internetu istinite i ažurirane.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju