Beč je uvijek dobra ideja, pa ako ste ga već nekoć posjetili, nije zgoreg posjet ponoviti. Glavni grad Austrije koji se smjestio na Dunavu pravi je grad po mjeri čovjeka.

Zapanjujuća arhitektura niže se ulicama; koncerti klasične glazbe pružaju ugodne melodije; Palače iz habsburškog doba daju gradu plemeniti štih; a izvrsno se i jede, od jednostavnih štandova s kobasicama do vrhunskih restorana.

Zapravo, Beč ima bezbroj mjesta koja morate vidjeti i hranu koju morate probati, a u posjetu ubacite i neka od sljedećih iskustava…

Kulture na pretek

Kao prijestolnica Habsburškog Carstva i, kasnije, središte europskog visokog društva tijekom zlatnog doba grada, Beč je pravo mjesto za ljubitelje kulture. Na primjer, Bečka muzejska četvrt jedan je od najopsežnijih europskih muzejskih kompleksa sa 60 kulturnih institucija koje nude za svakoga ponešto. Na glazbenom planu, mnogi slavni skladatelji koji su djelovali u Beču, poput Mozarta i Beethovena, ostavili su trajno nasljeđe. Koncerte klasične glazbe možete pronaći gotovo svake večeri u tjednu, ali najbolje mjesto je Bečka državna opera.

Beč - 1 Beč - 1 (Foto: Getty Images)

Nakon četverogodišnje obnove, „Bečki muzej“ ponovno je otvoren krajem 2023. i istražuje povijest grada. U muzeju su izložene legendarne memorabilije, poput plutajuće skulpture kita od 1,5 tone koja je nekoć bila na krovu sada zatvorenog povijesnog restorana.

Ako vam više odgovaraju neobični muzeji, nemojte propustiti „Muzej Trećeg čovjeka“, riznicu artefakata iz filma iz 1949. s Orsonom Wellesom u glavnoj ulozi koji je sniman u Beču.

Raj za ljubitelje dobre klope

Ljubitelji mesa u Beču će se osjećati kao kod kuće. Uživajte u käsekraineru, legendarnoj gradskoj kobasici punjenoj sirom, na tradicionalnom štandu nakon operne večeri. Ili kušajte zvijezdu bečke kuhinje, legendarni wiener schnitzel — vrlo tanki, pohani i prženi teleći odrezak — u tradicionalnom bistrou (ili gasthausu) kao što je Rebhuhn.

Nasuprot tome, nedavna reputacija Beča kao grada u Europi koji je najprijateljskiji prema vegetarijancima nije glasina. Najpriznatiji vegetarijanski restoran je TIAN u kojem chef Paul Ivić biljke pretvara u umjetnost. Postoji mnogo restorana koji nude hranu od farme do stola u kojima je povrće glavna zvijezda, kao što je Meinklang Hofladen. Nedaleko od grada, ovaj restoran poslužuje ručak od tri slijeda koji uključuje proizvode s farme koji se izvrsno slažu s inventivnim biodinamičkim vinima restorana.

Uživanje u vinu

Iako Beč sigurno nije najpoznatija vinska destinacija u Europi, grad ima dvije stvari kojima se posebno ponosi: Beč je jedina prijestolnica na svijetu koja proizvodi značajne količine vina unutar svojih granica grada i stvara vlastito posebno vino, Gemischter Satz. Mješavina do 20 sorti grožđa, ovo bijelo vino koje se stoljećima proizvodilo kao obično "stolno vino" u zadnje vrijeme doživljava trenutak slave. Mnogi napredni restorani u Beču, poput MAST-a, čiji vlasnici su dva sommeliera, drže Gemischter Satz. Zaputite se u novi prirodni vinski bar u sedmom okrugu, R&Bar, kako biste isprobali to, ali i brojna druga vina.

Beč - 5 Beč - 5 (Foto: Getty Images)

Također jedinstveni za regiju su heurigeri (ili vinske taverne), gdje se poslužuju mlada vina uz izdašna austrijska jela. Unutar 15 minuta vožnje od središta grada, Der Hirt je omiljeni heuriger među lokalnim stanovništvom zbog svojih različitih tokova i nevjerojatnih pogleda. Smješten na strmoj padini s pogledom na vinograde i rijeku Dunav, Der Hirt poslužuje vrhunska austrijska jela i divna mlada vina od lokalnih sorti grožđa. Posjetite li ga u rujnu ili listopadu, nemojte propustiti sturm, ukusni, blago fermentirani sok od grožđa s niskim postotkom alkohola. Tijekom sezone nevremena, ovaj pjenušavi sok od grožđa također je dostupan u mnogim restoranima i lokalima diljem grada.

Pripremite se za bal

Družite se s lokalnim slavnim osobama i strancima na jednom od više od 400 balova koji se održavaju godišnje od siječnja do ožujka diljem grada tijekom sezone bečkih balova. Ova glamurozna tradicija datira još iz 18. stoljeća i omogućuje vam da otplešete valcer obučeni u svečanu odjeću.
Čak i ako ne možete dobiti ulaznice za Bečki operni bal — događaj sezone od 1877., Filharmonijski bal i Blumenball izvrsne su alternative. Ako niste učili osnove plesa, mnoge plesne škole nude lekcije i prije samog bala, ali ipak, ako želite zabljesnuti, razmislite o koracima par mjeseci unaprijed.

Kava iznad svega

Kultura bečkih kavana igra vitalnu ulogu među lokalnim stanovništvom, toliko da je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine od 2011. Očekujte da ćete ostati neko vrijeme, čitati novine i čak igrati bilijar u povijesnim kafićima iz 19. stoljeća poput Cafe Ritter ili Cafe Sperl. Ali posjetite i moderna mjesta kao što je Vollpension. Poslužujući kolače koje su pekle bake, Vollpension djeluje kao dnevna soba vaše bake, zajedno s ubrusima, antiknim namještajem i uokvirenim obiteljskim fotografijama. Misija kafića je omogućiti povezivanje generacija i suzbiti siromaštvo starijih osoba.

Još jedno vrlo moderno mjesto za kavu u šetnji je Fenster Cafe. Svakako isprobajte Fensterccino, fotogenični cappuccino poslužen u kornetu od vafla.

Grad kulture i soli: Ljupko carsko ljetovalište u kojem je je počeo Prvi svjetski rat Bad Ischl - 12 Bad Ischl - 11 Bad Ischl - 10 +8 Bad Ischl - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju