Uz vojno-civilnu zračnu bazu i na mjestu nekadašnjeg terena za testiranje raketa u Wonsanu u Sjevernoj Koreji trebao je biti izgrađeno mondeno ljetovalište za domaće stanovništvo, ali i druge zainteresirane posjetitelje.

No nakon pandemije koronavirusa Wonsan Beach Resort pretvorio se u grad duhova. Ili, točnije, u grad kkotjebija – beskućnika.

Prema pisanju novina Daily NK iz Južne Koreje, beskućnici su jedini koji trenutačno posjećuju redove nedovršenih i zapuštenih hotela u provinciji Kangwon duž istočne strane Korejskog poluotoka.

Iako je većina od 150 predviđenih hotela i zgrada izgrađena u resortu, u njima nije provedena struja, nisu postavljeni prozori i vrata niti su obojeni zidovi. S obzirom na to da nema ni kontrole, ne čudi što je odmaralište postalo mjesto za skvotiranje puno ljudskog izmeta i čađe od paljenja vatre.

Kim Jong-un u posjetu Wonsanu 2018. godine Kim Jong-un u posjetu Wonsanu 2018. godine (Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS)

Gradnja Wonsan Beach Resorta nadahnuta je izgledom zabavnih parkova u Benidormu u Španjolskoj, zbog čega ga mnogi nazivaju sjevernokorejskim Benidormom.

Ideja da se napravi luksuzno odmaralište rođena je 2017. godine nakon što je tim sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una posjetio resort Costa Blanca.

Kim Jong Un naredio je građenje resorta koje je imalo preambiciozne rokove – isprva je trebalo biti gotovo 2018., pa 2019. i na kraju 2020. godine. Kada je počela pandemija, prekinuti su svi građevinski radovi, a kada će i hoće li uopće biti nastavljeni, još uvijek nije poznato.

"Nasukan" na stijeni: Kruzer dug 165 metara u Južnoj Koreji o kojem se priča Sun Cruise Hotel u Južnoj Koreji - 1 Sun Cruise Hotel u Južnoj Koreji - 3 Sun Cruise Hotel u Južnoj Koreji - 4 +0 Sun Cruise Hotel u Južnoj Koreji - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju