Gotovo je deset godina prošlo od svečanog otvorenja Bašćanske staze glagoljice kojom Društvo Sinjali podsjeća na značaj staroslavenskog pisma. I doista, osobit je doživljaj s kartom u ruci obilaziti Bašku, provesti dan u prirodi i veseliti se svakom otkriću kamenih monolita koji razasuti leže uokolo – bilo automobilom ili pješice.

O tome kako je najbolje obići stazu, pravila nema. Svatko bira svoj tempo i redoslijed, a pritom pomažu karta mjesta te vodič u kojem možete doznati nešto više o stazi, a potražite ih u turističkom uredu.

Prazni listovi vodiča služe za preslikavanje, odnosno šrafiranje slova s pripadajućih pločica smještenih uz svaku skulpturu, a tko ih sve skupi dobiva od Društva Sinjali posebno priznanje – diplomu. Vodič kroz Bašćansku stazu glagoljice sadrži značenja i objašnjenja pojedinih slova i znakova.

Kameni monoliti stoje na značajnim mjestima u Baškoj i bližoj okolici te služe poput putokaza - znaka, odnosno sinjala. Svako slovo ima svoj monolit koje služi i kao posveta gradovima i općinama. Sa svojih 6,10 metara i 17 tona skulptura slova a je najveća, a posvećena je Agramu, odnosno Zagrebu.

Smještena je na vidikovcu prijevoja Treskavac s kojega seže prekrasan pogled sve do mora, Prvića i Velebita. Staza je nastala kako se značaj pisma koje se koristilo stoljećima zaslugom glagoljaša ne bi zaboravio. Bez obzira na burnu prošlost i smjenu vlasti, redovnici u samostanima su ostali vjerni čuvari hrvatskog jezika.

U srcu bašćanske doline, u mjestu Jurandvor nastala je i Bašćanska ploča, dokument koji dokazuje postojanje hrvatske države u vrijeme kad mnoge europske države još nisu bile formirane. Svi oni koji požele otkriti nešto više o Bašćanskoj ploči to mogu pročitati u vodiču, kao i naučiti pisati „tajnim jezikom“ kojeg ne umiju svi dešifrirati bez predloška.

Misteriozni krugovi na vodi koji se mogu vidjeti samo na jednom mjestu na Zemlji Jezero Loktak u Indiji - 2 Jezero Loktak u Indiji - 4 Jezero Loktak u Indiji - 5 +2 Jezero Loktak u Indiji - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju