Barringerov krater je jedan od najpoznatijih zemaljskih kratera meteoritskog porijekla. Nalazi se 60-ak kilometara istočno od Flagstaffa u pustinji u sjevernoj Arizoni u Sjedinjenim Američkim Državama. Neki ga zato nazivaju i Arizonski krater.

Barringerov krater dobio je ime prema američkom geologu Danielu Moreauu Barringeru koji je prvi dokučio da je meteorit uzrok njegova nastanka. Pretpostavlja se da je meteorit udario u ovo mjesto prije otprilike 50.000 godina, a eksplozija je bila toliko jaka da je sav život momentalno uginuo u radijusu od četiri kilometra od udara.

Krater Patomsky - 2 Zanimljivosti Misteriozni ruski krater star 250 godina za koji nitko ne zna kako je nastao

Više od 30 tona ostataka nebeskoga tijela koje je uzrokovalo nastanak ove kružne udubine promjera 1200 metara nađeno je razbacano uokolo kratera. Analize su pokazale da se ti ostaci sastoje uglavnom od željeza s manjim postotkom kobalta i nikla. Smatra se, pak, da je najveći dio nebeskog tijela ispario u atmosferi i tijekom udara.

Meteorit zaslužan za nastanak Barringerovog kratera nazivaju i Đavolji kanjon (canyon Diablo) po istoimenom mjestu u neposrednoj blizini.

Barringerov krater je dubok oko 180 metara, te okružen vijencem brda visine do 50 metara. U njega se ne možete spustiti, ali ga možete razgledati iz sigurne udaljenosti. Krater je, naime, u privatnom vlasništvu te se za posjet plaćaju ulaznice od 13 do 24 američkih dolara, odnosno od 85 do 160 kuna ovisno o starosti posjetitelja.

Slika nije dostupna Putovanja Krater iz kojeg je protjerano 60 tisuća ljudi, a posjetiti ga možete samo uz vodiča

S obzirom da je Barringerov krater u privatnom vlasništvu nikad nije niti stavljen na popis državnih spomenika Sjedinjenih Američkih Država. Unatoč tome, vlasnici tvrde da je najbolje očuvani udarni krater na Zemlji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju