Ako si dio kraljevske obitelji dosljednost bi ti trebala biti jača strana. Pa čak i po izboru mjesta za odmor. Tako je na kraju svakog ljeta, nedavno preminula, kraljica Elizabeta hodočastila na sjever u Škotsku na višetjedni odmor u dvorcu Balmoral. Ako nikada niste čuli za kraljevsku ladanjsku kuću, koja je također prikazana u nedavnoj sezoni serije „The Crown“, pročitajte sve što trebate znati o stoljećima starom dvorcu kojeg je bivši britanski premijer Tony Blair jednom nazvao "čudnim". S druge strane, princeza Eugenie ga opisuje kao "najljepše mjesto na svijetu".

Dvorac Balmoral u Škotskoj, u kojem je kraljica Elizabeta provodila svoj ljetni odmor, smatro se njenom omiljenom rezidencijom. Slobodna od javnih dužnosti, tu se opuštala i provodila vrijeme s, također jako zaposleni, članovima svoje obitelji.

Dok su bili u Balmoralu, članovi kraljevske obitelji "ponašali bi se kao normalni ljudi - do određene točke", rekao je 1972. godine Lord Lichfield, bivši obiteljski fotograf. "Ručak je uvijek na otvorenom, a oni su svaki dan vani i idu na ekspedicije." Doista, poznato je da je i sama kraljica prije svoje smrti istraživala teren jašući na konju (ili za volanom Range Rovera), a prije nego što je umro, princ Philip volio je provoditi vrijeme uz roštilj. Tko bi rekao.

Povijest predivnog škotskog dvorca

Prva kuća u Balmoralu navodno je izgrađena 1390. godine, ali posjed nije ušao u britansku kraljevsku obitelj sve do 1852. godine, kada je princ Albert kupio imanje kao dar za svoju suprugu, kraljicu Viktoriju, koja je voljela škotski krajolik. Međutim, rezidenciju su smatrali premalom pa je kraljevski par sagradio dodatan dvorac - onaj koji postoji i danas, a sve kako bi zadovoljio potrebe njihove rastuće obitelji. Nova građevina dovršena je 1856., a druga zgrada je srušena. Sada imanje od 50 tisuća hektara ima ukupno oko 150 zgrada.

U modernijoj kraljevskoj povijesti Balmoral je služio kao odredište manje romantičnog medenog mjeseca princa Charlesa i princeze Diane. Tu su također princ Harry i princ William saznali za tragičnu smrt svoje majke 1997. Osim toga, u rujnu 2022. kraljica Elizabeta je boravila u Balmoralu kako bi imenovala novu premijerku, Liz Truss, umjesto da je za tu priliku otputovala u Buckinghamsku palaču u Londonu, a upravo je i ovdje, dva dana nakon imenovanja nove premijerke, kraljica Elizabeta preminula.

I vi možete posjetiti dvorac

Kad je kraljevska obitelj u rezidenciji, Balmoral je obično zatvoren za javnost, ali nude obilaske s vodičem na nekoliko datuma tijekom zime. Iako je zbog smrti kraljice dvorac trenutno zatvoren za javnost, pitanje je vremena kad će ponovo otvoriti svoja vrata za sve ljubitelje povijesti.

Ako želite posjetiti, ulaznica, koja uključuje audio obilazak i parkiranje, je tradicionalno koštala 15 funti, a vjeruje se da će cijena i principi posjeta ostati isti i po ponovnom otvaranju dvorca za javnost.

Za više informacija posjetite balmoralcastle.com. Za doista kraljevsko iskustvo, razmislite o rezervaciji kolibe u sklopu dvorca Balmoral. Objekt nudi nekoliko smještaja koji su dostupni za rezervacije tijekom cijele godine (iako to nije uobičajeno tijekom kraljevskog posjeta). 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju