Jezero Annecy smatra se jednim od najčišćih i najljepših u Europi, a nalazi se do istoimeng grada koji se naziva se i alpskom Venecijom zbog mnogobrojnih kanala, ali i predivne arhitekture. Grad Annecy zovu i biserom francuskih Alpi, prvenstveno zbog slikovitog krajolika koji čine planinski vrhovi i bajkovitog ledenjačkog jezera.

Grad koji predstavlja i upravno središte departmana Haute-Savoie nalazi se u jugoistočnoj Francuskoj, 35 kilometara južno od Ženeve i 150 km od Lyona. To ga čini odličnom bazom za istraživanje okolice, ali i utočište od gužvi većih gradova. Mali mostovi, lijepe ulice, trgovine i tržnica, baš kao i dvorac koji dominira nad gradom čine ga zanimljivom destinacijom.

Château d'Annecy obnovljeni je dvorac koji danas služi kao muzej, a Ministarstvo kulture proglasilo ga je povijesnim spomenikom. Ondje možete vidjeti brojne skulpture i slike regionalnih umjetnika, a od velikog je značaja i zbirka narodnog namještaja od 15. stoljeća nadalje, vrijednih predmeta, fotografija i modela alpskih planinskih kuća. Dvorac je sagrađen između 12. i 16. stoljeća, kada je služio kao rezidencija ženevskih grofova i vojvoda Genevois-Nemoursa. Tijekom povijesti dvorac je nekoliko puta stradavao u požaru, da bi u 17. stoljeću bio napušten. Kasnije je poslužio za potrebe vojske do 1947. godine. Danas se ondje nalazi i opservatorij.

Budući da se nalazi na uzvisini, dvorac vrijedi posjetiti i samo radi pogleda na grad te jezero podno njega. Palača de l’Isle iz 12. stoljeća također je vrijedna pozornosti, a među brojnim zanimljivostima, intrigira to što je nekoć služila i kao zatvor. Između jezera i starog dijela grada nalazi se Most ljubavi s kojeg puca savršen pogled na brodove i jezero, a u blizini su i predivni Europski vrtovi gdje se dolazi uživati u prirodi, najbolje uz kakav fini zalogaj na travi.

Jedan od najvećih svjetskih evenata posvećenih animiranim filmovima također možete naći u alpskoj Veneciji, tijekom lipnja, kada se održava Međunarodni festival animiranog filma, i to od 1960. godine. U svakom slučaju, s ovim francuskim gradom nećete pogriješiti ako tražite idilično, ali opet zanimljivo europsko mjesto na jezeru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju