Alanya je jedan od najljepših gradova na južnoj obali Turske. Smješten južno od Alanye, nalazi se dvorac pod nazivom Alanya Castle koji je srednjovjekovni dvorac, sagrađen u 13. stoljeću i jedno je od mjesta vrijednih posjeta u gradu.

Kako doći do dvorca Alanya, što treba znati o njegovoj povijesti i mnoge druge turističke savjete o ulaznicama, ulazu i lokaciji ćete doznati u nastavku.

Dvorac je 1221. sagradio sultan Alaaddin Keykubat, koji je zauzeo grad i dao ga ponovno izgraditi. U dvorcu se nalaze 83 kule i 140 bastiona. Izgrađeno je gotovo 400 cisterni s vodom kako bi se zadovoljile potrebe za vodom u gradu koji se u srednjem vijeku nalazio unutar zidina. Neke od cisterni se koriste i danas.

Dvorac je sagrađen na ostacima antičkih utvrda, iz bizantskog i rimskog razdoblja. Uzdiže se 250 metara iznad mora, na vrhu stjenovitog poluotoka, s tri strane zaštićen Sredozemnim morem.

İçkale (unutarnji dvorac) je muzej na otvorenom na vrhu poluotoka. Bizantski, seldžučki i osmanski artefakti nalaze se u unutarnjem dvorcu. Put od Ehdemeka vodi do unutrašnjeg dvorca na vrhu poluotoka. Ovdje se naplaćuje ulaz. S lijeve strane nalazi se cisterna za vodu pokrivena crvenom ciglom. To je najveća od oko 400 cisterni razasutih po dvorcu i još uvijek je u upotrebi.

Bizantska crkva jedno je od najbolje sačuvanih djela u kompleksu do danas. Crkva je korištena kao mala džamija tijekom seldžučkog razdoblja. Dio iza crkve, na koji se može popeti stepenicama, je vidikovac. Odavde se preporuča promatrati nevjerojatno lijep grad, posebno pri zalasku sunca.

Žičara preko Kleopatrine plaže

Dvorac je otvoren svaki dan od 09:00 do 19:30 u proljeće i ljeto, te od 08:30 do 17:00 u jesen i zimi. Ulaznica će vas stajati oko 30 turskih lira po osobi. Ako se nekako dokopate muzejske kartice možete ga posjetiti besplatno. Za rezervaciju zabavnih parkova, muzeja i ulaznica za izlete prije putovanja u regiju Antalya, ne ustručavajte se provjeriti ponude u službenoj trgovini.

Kako do tamo?

Dvorac je otvoren za promet vozila. Cesta je uska i uzbrdo, ali se do dvorca može doći automobilom. U blizini dvorca postoji parking koji se dodatno naplaćuje. Lako unajmite automobil u Antaliji uz lokalnog vodiča. Javni prijevoz vam isto nije loše rješenje jer do dvorca možete doći autobusom broj 4. Postoje i minibusevi koji voze do dvorca, a možete uzeti žičaru da se popnete do dvorca. Stanica žičare nalazi se u blizini Atatürkovog parka. Nakon izlaska iz žičare morat ćete pješačiti uzbrdo još oko 900 metara.

Dvorac su u 2. stoljeću prije Krista nazvali "Korakesion" rimski ratnici. Bili su uznemireni gusarskim aktivnostima u istočnom Sredozemlju, pa su su zauzeli dvorac oko 64 godine prije Krista.

Alaeddin Keykubad I. 1220.-1221. godine pridružio je dvorac i okolno naselje seldžučkoj zemlji. Tada su Karamanogullari bili pod vlašću Mameluka i osvojio ih sultan Sulejman Veličanstveni.

Unutrašnji dvorac (İçkale) danas je muzej. Seldžučki sultan Alaeddin Keykubad dao je ovdje sagraditi svoju palaču. Nakon što je područje pod Otomanskim Carstvom postalo potpuno mirno, dvorac više nije bio isključivo obrambeni i u 19. stoljeću brojne su kuće izgrađene unutar perimetra zida. Danas se u dvorcu nalazi naselje.

Teško je vjerovati da ovakvo nešto postoji: Dolina leptira koja je skrivena od civilizacije Dolina leptira, Turska - 6 Dolina leptira, Turska - 2 Dolina leptira, Turska - 3 +2 Dolina leptira, Turska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju