Od 7. rujna 2021. godine Salvador je i službeno postao prva država u svijetu koja je uvela bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja (uz američki dolar).

Salvadorski predsjednik Nayib Bukele otkrio je da je država u posjedu 400 bitcoina s trenutnom vrijednošću oko 21 milijuna dolara, no da njihovi brokeri neumorno rade na prikupljanju ove kriptovalute.

No koliko dobro poznate ovu srednjoameričku zemlju? Salvador je ...

1. Najmanji u Srednjoj Americi
Salvador je najmanja zemlja u Srednjoj Americi koja se proteže na oko 21.040 četvornih kilometara uz Tihi ocean. U turističkim prospektima je nazivaju i zemljom od 45 minuta. Na ovaj način htjela se istaknuti kratka udaljenost između njezinih turističkih atrakcija.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Kako je tu završila? Misterij "nasukane" kuće na plaži o kojoj bruje društvene mreže

2. Seizmički nestabilan
Salvador leži uz takozvani Pacifički vatreni krug – seizmički najaktivnije područje na svijetu na kojem se događa 90 posto najrazornijih potresa i koje obuhvaća tri četvrtine svih poznatih vulkana. Zbog blizine ovom nestabilnom području i sam je česta žrtva potresa, tsunamija, obilnih kiša i poplava kao i povremenih erupcija pare, plina i pepela iz vulkana.

3. Zemlja Vulkana
Salvador neki nazivaju i zemljom vulkana jer se u ovoj zemlji nalazi više do dvadesetak vulkana. Ne čudi stoga što su ih stavili čak i na svoju zastavu. Najviši vulkan u zemlji – Santa Ana izdiže se na 2381 metara nadmorske visine.

4. Američki Pompeji

U Salvadoru se nalaze i takozvani američki Pompeji – arheološki lokalitet Joya de Ceren koji je zatrpan pepelom nakon erupcije vulkana, a koji otkriva kako su obični ljudi živjeli na ovom prostoru prije otprilike 1500 godina. Ovo je i jedini lokalitet u Salvadoru koji je upisan i na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Ma kakva uspinjača! Oni imaju mega lift koji povezuje donji s gornjim gradom

5. Raj za surfere
Od travnja do kolovoza obale Salvadora zapljuskuju visoki valovi Tihog oceana – i do šest metara visine zbog čega je upravo taj period vrijeme kada se održavaju brojna natjecanja u surfanju. Najbolji valovi mogu se „uhvatiti“ na plaži El Tunco u departmanu La Libertad.

6. Ima najstariji glavni grad Srednje Amerike

San Salvador je glavni grad Salvadora, i najstariji je glavni grad u Srednjoj Americi. Pedro de Alvarado utemeljio ga je 1525. godine.

7. Novost za digitalne nomade

Iako Salvador još uvijek nema jaku infrastrukturu, postaje sve poželjnija destinacija za digitalne nomade iz zapadnog svijeta. Oni ne mogu odoljeti njezinim prirodnim posebnostima, ali i relativno povoljnim cijenama smještaja, hrane i pića. Karta za javni prijevoz u jednom smjeru iznosi svega 1,6 kuna, litra benzina 5,8 kuna, a pola litra domaćeg piva u restoranu oko 9 kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju