Ukrajina je riznica kulture i povijesti, zemlja koja krije brojne ljepote. I dok se cijeli svijet zgraža nad trenutnom situacijom i suosjeća sa žrtvama, kao mali znak podrške prisjećamo se nekih od najljepših dijelova zemlje u nadi da će rat odmah prestati i da ćemo ih uskoro moći posjetiti.

Predivni Lavov

Lavov ili Lviv grad je u zapadnoj Ukrajini, blizu granice s Poljskom. Leži na rijeci Poltvi i zauzima prvo mjesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-povijesnih spomenika, a svojom ljepotom, spomenutim spomenicima i širokom lepezom raznih stilova gradnje ističe se i među gradovima središnje i istočne Europe. Njegova je prekrasna povijesna jezgra grada 1998. uvrštena na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine. Više o Lavovu pročitajte ovdje.

Černovci

Jedan od bisera zapadne Ukrajine nosi nadimak „Mali Beč“ zbog bogatog austrougarskog arhitektonskog naslijeđa. Ondje se nalazi veličanstvena zgrada Sveučilišta Černovci koju je zaštitio UNESCO, a ljubitelji secesije osobito hvale freske i prekrasne interijere černovskog muzeja umjetnosti. Grad obiluje šarmantnim ulicama, kao i kafićima u bečkom stilu.

Ai-Petry

Ovo je jedna od najljepših planina u Ukrajini koja ima viseće mostove što se protežu s jednog vrha na drugi. Smještena je iznad gradova Alupke i Koreiza te predstavlja omiljenu destinaciju za planinare i ljubitelje prirode. Do planine se može provozati žičarom i odatle prošetati do mjesta s kojih se pruža nestvaran pogled na Crno more. Na vrhu je i bajkoviti gradić s restoranima i kafićima koji nude tradicionalne specijalitete i vino.


Mukačevo

Šarmantno odredište na zapadu zemlje, u Zakarpatskoj oblasti ponosi se starim gradom na koji gleda impresivan dvorac s obližnjeg brežuljka. Nekoć jedna od najvažnijih tvrđava u kraljevini Mađarskoj, dvorac Palanok danas je omiljena destinacija posjetitelja. Mukačevo je također odlična polazna točka za istraživanje prirodnih ljepota, uključujući jezero Sinevir u sjeverozapadnom dijelu istoimenog nacionalnog parka prirode i slikoviti vodopad Šipot.

Pereyaslav

Pereyaslav, poznat i kao „grad muzeja“, nalazi se na obalama rijeke Dnjepar, oko sat i pol vožnje od Kijeva. Najimpresivniji od svih je veliki Muzej narodne arhitekture i seoskog života na otvorenom u kojem su izloženi jedinstveni predmeti od antičkih vremena do početka 20. stoljeća. U drvenoj crkvi nalazi se i Muzej istraživanja svemira, posvećen svemirskim otkrićima i istraživanjima. Više doznajte ovdje. 

Kanjon Dnjestra

Rijeke koje pronalaze put između visokih stijena neobičnih oblika, kao i tišina koju prekida zvuk ptica predstavljaju jedinstven prizor. Sa svojih 250 kilometara kanjon Dnjestra jedan je od najdužih u Europi. Strme padine prekrivene šumama, brojne špilje i vodopadi čine ga jednim od najslikovitijih i najzanimljivijih mjesta u zemlji. Blaga klima i povoljni prirodni uvjeti stvaraju idealno stanište za životinje kao što su: jesetra, europska vidra i jazavac, divlja mačka, ris i druge.

Vylkove

Na ušću Dunava, u regiji Odessa smjestila se "ukrajinska Venecija“, ukrajinski grad na vodi u kojem su stanovnici bicikle i automobile zamijenili čamcima. Vylkove je nastao sredinom 18. stoljeća kada su stanovnici prokopali kanale. Vylkove se sastoji od oko 70 otoka, a između kuća izgrađeni su mostići. I danas se u centru grada može vidjeti kako se ovdje živjelo prije više od 200 godina. Stanovništvo se bavi ribolovom, uzgojem jagoda, i drugog voća, kao i turizmom. Jedna od omiljenih tura je izlet na takozvani "nulti kilometar", u jednom od ušća gdje se Dunav ulijeva u Crno more.

Možda se pitate, evo njihovih odgovora: Zašto stranci sve više odabiru Hrvatsku za svoj stalni dom? Hrvatska +0 Požega, Hrvatska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju