Planirate li kakav odmor ili roadtrip po "bližoj" Europi, možda vam neko od ovih sedam, manje ili više razvikanih mjesta, budu baš ona stanica koja će čitavo putovanje učiniti nezaboravnim. Nevjerojatni pogledi, impresivna povijest i neki sasvim drugačiji doživljaji ponekad su samo malo izvan puta ili udaljeni za - poludnevni izlet. 

Donosimo popis mjesta kojih se možda i ne biste sjetili posjetiti, ali vrijede svake minute skretanja s puta. Nema na čemu...

Bellano, Italija

Bellano, Italija Bellano, Italija (Foto: Shutterstock)

Bellano je gradić na istočnoj obali jezera Como, u pokrajini Lecco, kojemu leđa čuva 1800 metara visoka planina Muggio sa slikovitim zaseocima i impresivnim vidicima. Bellano se, kad ga gledate s jezera, ne razlikuje mnogo od drugih gradića na njegovim obalama, ali njegovo središte zbog svoje posebne atmosfere vrijedno je zaustavljanja.

Bellano zovu i Gradom umjetnika, a njegovo središte s labirintom uskih kamenih uličica živahna je mješavina kulture, gastronomije i povijesti. Stari i noviji dio mjesta povezuje možda i najljepša šetnica na jezeru Como, a najveća prirodna atrakcija kraja je Orrido di Bellano, spektakularni kanjon koji je 15 milijuna godina stvarala rijeka Pioverna.

Borghetto sul Mincio, Italija

Borghetto sul Mincio, Italija Borghetto sul Mincio, Italija (Foto: Shutterstock)

Borghetto na obalama rijeke Mincio, blizu Verone i jezera Garda, slovi za jedno od najljepših sela u Italiji. Srednjovjekovni šarm, stare vodenice, tvrđave i brana iz 14. stoljeća rado se hvale pred brojnim turistima, a sigurno najpoznatija vizura sela je pogled na rijeku, dvorac Scaligeri i Viscontijev most.

Viscontijev ili Dugi most, kako ga „narod zove“ - Ponte Lungo, dugačak 650 metara, širok 25 i povezan je s dvorcem, pa kao i brojne druge utvrde u Borghettu podsjeća na veliku stratešku važnost koju je ovo mjesto imalo u povijesti. U sadašnjosti ovo je živahno turističko selo s izvrsnom hranom i Instagrama vrijednih slika u kojem će vam biti drago stati ako ste u bligini Laga di Garda.

Oberammergau Njemačka

Oberammergau Njemačka Oberammergau Njemačka (Foto: Shutterstock)

Oberammergau je prilično veliko selo u bavarskim Alpama, slikovito u najdoslovnijem smislu. Nadaleko je naime poznato po svojim oslikanim fasadama, posebnom tehnikom Lüftlmalerei, koja se ovdje i rodila. Oberammergau je poznat i kao selo drvoreza i njegovih majstora koji već stoljećima njeguju ovo umijeće.

Oberammergau je jedna od stanica na njemačkoj alpskoj cesti, uzbudljivoj turističkoj ruti, a zanimanje izaziva i NATO-ov centar za obuku koji se ovdje smjestio. Ako vam ima zvuči poznato, možda ste ga ugledali na karti negdje oko Garmisch-Partenkirchena ili Mittenwalda, selado, poznatog po slavnim graditeljima violina.

Alpbach, Austrija

Alpbach, Austrija Alpbach, Austrija (Foto: Shutterstock)

Selo Alpbach u tirolskim Alpama, zbog svoje tradicionalne arhitekture u drvu, jedinstvene i posebno očuvane zahvaljujući odvojenosti od svega, nosi titulu "najljepšeg sela u Austriji". Prizori kao s razglednica, drvene alpske kuće s prozorima i balkonima okićenima cvijećem i nevjerojatni planinski krajolik koji ih okružuje privlače velik broj ljubitelja prirode i planina.

Ovo maleno mjesto dugo je međutim bilo izrazito osamljeno u svom alpskom susjedstvu – cestu je dobilo tek 1926. godine, a kako ga kontakt s ostatkom svijeta ne bi nagrdio, nešto manje od trideset godina kasnije donesene su precizne smjernice za (novo)gradnju koje vrijede i danas.

Bad Gastein, Austrija

Bad Gastein, Austrija Bad Gastein, Austrija (Foto: Shutterstock)

Bad Gastein možda nije tipično alpsko selo, ali baš zato nije zanimljiv samo skijašima i samo zimi. Gradić okružuje čak 19 termalnih izvora koji su ga od najstarijih vremena odredili i oblikovali njegove mitove i legende. U blagodatima termalne vode ovdje se uživa od ranog srednjeg vijeka, a u 19. i početkom 20. stoljeća alpski je Monte Carlo bio ne samo superpopularno i supermoderno, nego i carsko lječilište.

Gradić s dva impresivna vodopada, Grand Hotelom del Europe, koji je kada je otvoren bio najmoderniji hotel u Austro-Ugarskoj, i ostalom arhitekturom belle époquea još se sjeća raskalašenih zabava bogatih europskih bonvivana, a iako je danas poznatiji po zimskom turizmu, još uvijek možete uživati u parnoj kupelji i brčkanju u termalnoj vodi.

Gerberoy, Francuska

Gerberoy, Francuska Gerberoy, Francuska (Foto: Shutterstock) Selo Gerberoy u sjevernoj Francuskoj, nadomak Pariza, nalazi se na prestižnoj listi najljepših francuskih sela, "Les Plus Beaux Villages de France". Njegove neobične drvene seoske kuće i potpuni mir očarali su postimpresionističkog slikara Henrija Le Sidanera, koji je ovdje uredio nevjerojatne vrtove i ružičnjake.

Nadahnuo je i svoje suseljane, pa se Gerberoy često naziva i "selom ruža". Kamene ulice razigrane šarenom tapiserijom jedno su od rijetkih mjesta na svijetu koja ćete pamtiti (i) po fantastičnom mirisu. Čitavo mjesto sa svojih bezbroj latica dat će vam jedinstvenu priliku da prošećete kroz živu impresionističku sliku.

Mürren Švicarska

Mürren Švicarska Mürren Švicarska (Foto: Shutterstock)

Mürren u Bernskim Alpama Planinski raj na 1638 metara nadmorske visine do kojeg je zabranjeno doći autom. Okružuju ga tri planine – Eiger, Mönch i Jungfrau, a obožavaju ga planinari, skijaši, ljubitelji aktivnosti na otvorenome i planinskog zraka.

Mürren je dobro poznat i ljubiteljima sasvim drugačijih avantura – onima o najpoznatijem tajnom agentu na svijetu. Želite li udahnuti malo Bondovskog uzbuđenja, na vrhu Schilthorn na 2970 metara nadmorske visine možete sjesti u restoran Piz Gloria u kojem je 1969. godine sniman film „U službi Njezina Veličanstva“.

Atrakcija koja privlači milijune: Posadili su cvijeće i napravili čudo od zapuštene šikare Šumski park Santaishan, Suqian, Kina - 1 Šumski park Santaishan, Suqian, Kina - 2 Šumski park Santaishan, Suqian, Kina - 3 +1 Šumski park Santaishan, Suqian, Kina - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju