Kultni njujorški hotel, Waldorf Astoria, uskoro će zatvoriti svoja vrata, a kad ih ponovno otvori za tri godine, tek će jedan mali dio zgrade u kojoj je danas smješten služiti kao hotel, dok će se ostatak, iznajmljivati.

Hotel je to, prebogate povijesti, i od otvaranja je ugostio mnoge slavne i poznate, koji ovdje nisu samo rado odsjedali, već i živjeli. Waldorf Astoria je toliko značajna da čak ima i vlastitu željezničku prugu, poznatu kao Track 61, kojom su VIP gosti, uključujući i američke predsjednike, stizali do hotela. No o tajnoj pruzi, nešto malo kasnije, vratimo se sad na hotel i njegovu slavnu povijest.



Waldorf Astoria izgrađena je još krajem 19. stoljeća no zgrada u kojoj se nalazila srušena je 1929. godine, zbog prostora potrebnog za izgradnju Empire State Buildinga. Ipak, dvije godine nakon toga, izgrađena je mnogo ljepša Astoria, koja i danas izgleda moćno i glamurozno. Od svog otvorenja pa sve do ranih šezdesetih, sa 190 metara visine, Astoria se dičila titulom najvišeg hotela svijetu, koju je tada prepustila jednom hotelu u Moskvi. Ah, to hladnoratovsko vrijeme!

Glas o luksuznom hotelu ubrzo se proširio, pa su u njemu počeli živjeti, a ne samo odsjedati, mnogi slavni. Edward VII. koji je abdicirao s prijestolja ovdje je živio dvadesetak godina, šezdesetih je sa suprugom doselio i Frank Sinatra, a legendarna i nikad prežaljena Marilyn Monroe ovdje je živjela sredinom pedesetih i plaćala tjedni najam tisuću dolara. Možda vam to sad ne izgleda puno, ali u ono doba, riječ je bila o basnoslovnoj svoti.



Također, hotel je bio omiljeno mjesto svih američkih predsjednika, počevši od Herberta Hoovera, za čijeg je mandata Astoria i otvorena (mislimo na „novu“ Astoriju). Ipak, tu je tradiciju prekinuo Barack Obama, jer je njegovo osiguranje zaključilo kako mora odsjesti u sigurnijem hotelu, što god to značilo.
Upravo uz američke predsjednike najčešće i vežemo spomenutu liniju željeznice poznatu po nazivu Track 61. Ona je vozila od Grand Central Station pa sve do podnožja hotela, tako da ako ste bili dovoljno važan gost (a tko je važniji od američkih predsjednika), dolazili ste do hotela podzemnim putem i nakon toga se tajno liftom uspinjali do svoje sobe.



Ovakav način dolaska najviše je prakticirao Franklin Roosevelt. On bi se svojom limuzinom ukrcao na posebno dizajnirani vlak koji bi ga doveo do stanice ispod hotela, auto bi se podigao na platformu, i krenuo ogromnim liftom gore. Roosevelt je putovao na ovaj način, jer je vjerovali ili ne, neko vrijeme uspješno skrivao činjenicu da se nalazi u invalidskim kolicima. Nakon njega liniju je koristila još nekoliko predsjednika, da bi sad već par desetljeća bila napuštena.

Šteta za liniju, a još veća šteta, što ovog kultnog hotela više neće biti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju