Jedan od najboljih načina za upoznavanje novog odredišta jest – uronjavanje u njega. Ovo ljeto, za mnoge destinacije širom Europe, ta riječ dobiva i novo značenje!

Naime, neprofitna organizacija GreenKayak čije se sjedište nalazi u Danskoj, želi da svaki turist isproba vožnju kajacima na rijekama i kanalima Irske, Danske, Njemačke, Švedske i Norveške. Stvar je u tome, da vam se ova mogućnost nudi posve besplatno, ako zauzvrat pristajete pokupiti smeće na koje naiđete usput veslajući.

 

 

„U Danskoj, ljudi se nalaze na kanalima, zajedno jedu pizzu, druže se, razgovaraju, ali i nažalost, mirno gledaju kako smeće pluta pored njih“ izjavio je Tobias Weber Andersen, osnivač organizacije GreenKayak za USA Today. „Stoga, priključite se našoj inicijativi i doprinesite čistoći“ – dodao je.

Projekt besplatnog kajakiranja uz čišćenje započeo je u Danskoj 2017. godine, a od tad pa do danas, tisuće kajakaških volontera očistilo je 11 tona smeća iz kopenhaške luke. Sada se ovaj projekt širi i dalje pa će tako ove godine zahvatiti i Dublin, Bergen, Hamburg...

 

 

Kao dio programa, posjetitelji dobivaju pravo na korištenje besplatnog kajaka, a na raspolaganju je i oprema kao i, zlu ne trebalo, prsluci za spašavanje. „Ove godine na raznim lokacijama imat ćemo više od 50 dostupnih kajaka“ – poručuju iz organizacije.

U svakom slučaju, čišćenje kajakom pokazalo se kao izuzetno dobra i poželjna stvar, s obzirom kako kajaci mogu pristupiti i teže dostupnim područjima. U svakom slučaju, ako idete u neke od spomenutih zemalja i gradova, napravite nešto dobro za planet, a ukoliko ipak niste tip od veslanja, uvijek i možete donirati koji euro na sljedećoj stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju