Kaitangata uz obale South Otaga na Novome Zelandu nedavno je pokrenula opsežnu kampanju kako bi privukla ljude u njihov grad. Naime, ovo mjesto ima tek 800 stanovnika, a 1.000 novih radnih mjesta koje nema tko popuniti.

'Ovo je tradicionalna zajednica. Mi ne zaključavamo svoje domove, djeca slobodne trče gdje god žele. Imamo poslove, imamo kuće, ali nemamo dovoljno ljudi. Želimo ponovo učiniti svoj grad živima, i čekamo nove ljude otvorenih ruku,' rekao je Bryan Cadogan, gradonačelnik Kaitangate za novine The Guardian.

 

A photo posted by @vickie_evanz on

Gospodarstvo ovoga gradića počiva na mliječnoj industriji te rudniku ugljena u njegovoj nepoznatoj blizini. Da bi obavili potreban posao, poslodavci u Kaitangati su godinama dovodili radnu snagu iz udaljenih dijelova okruga Clutcha.


'Nezaposlenost smo smanjili na dva, ali ne dva posto, nego na dvije osobe. U gradu živi samo dvoje nezaposlenih mlađih ljudi,' otkrio je Cadogan, koji se nada da će kampanja privući Novozelanđane iz većih gradova koji žele stalan posao i vlastiti dom u ruralnom okruženju.

Grad je za nove stanovnike osigurao domove za najam i kupnju s odgovarajućim zemljištem po akcijskim cijenama. Svi zainteresirani dobit će pomoć lokalne zajednice, bankara i pravnika kako bi preseljenje proteklo sa što je moguće manje problema.

 

 

 

A photo posted by Guy Holden (@guy_n_holden) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju