Alga Dulse
karakteristične crveno-ljubičaste boje raste u hladnim vodama na sjeveru Atlantskog i Tihog oceana od Kanade do Škotske.

U irskoj prehrani koristi se već tisuću godina, a bila je pravi spas za stanovništvo četrdesetih godina 19. stoljeća kada im je propao urod krumpira. Irci su pohitali na obale kako bi ubrali iz mora taj dobar izvor biljnih bjelančevina, joda, minerala i vlakana.

Siromašni Irci moćnu su algu koristili u pripremi kaša ili je sušili i od nje radili čips. Danas za pola kilograma ove supernamirnice treba izdvojiti nekoliko stotina kuna, a zahvaljujući modernim trendovima u visokoj gastronomiji, s njom kuhaju najpopularniji kuhari svijeta. Alga Dulse Alga Dulse (Foto: Getty Images)
Brend Abernethy Butter iz Sjeverne Irske uklopio je algu Dulse u posebnu vrstu aromatiziranog maslaca koji se primjerice koristi i u restoranu The Fat Duck Hestona Blumenthala koji je ovjenčan s tri Michelinove zvjezdice.

Dulse je vrlo fleksibilna alga, može se jesti sirova, dodavati salatama, juhama i varivima, a popularna je i zbog toga što pojačava okus mesnih jela. Štoviše, neki tvrde da prepržana ima okus slanine, zbog čega je neki nazivaju slaninom iz mora.


Što sve s njom možete skuhati, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju