Glavni adut Međimurske županije uz ostale neizostavne turističke atrakcije kao što su Terme Sveti Martin, mlin na rijeci Muri, festival elektronske glazbe Forestland, izvrsne gastronomske ponude i netaknuta priroda jest Porcijunkulovo. Ove se godine ta međimurska turistička manifestacija održava od 28. srpnja do 2. kolovoza.

Već 53. godinu zaredom ulicama će šetati veliki i mali, stari i mladi, a brojka posjetitelja prošle se godine na ovom nekadašnjem ”Sajmu tradicijskih zanata” popela na visokih 230.000, dok se ove godine predviđa da će Čakovec za vrijeme trajanja manifestacije posjetiti i više od 300.000 znatiželjnika. Zašto i vi ne biste bili među sretnicima koji će se fotografirati u ulici kišobrana i zabaciti šareni selfie?

Dođite u Čakovec gdje vas čekaju mnogobrojni jedinstveni ali istovremeno različiti autohtoni suveniri i rukotvorine. Tako ćete na ulicama pronaći igračke kojima su se nekad igrali mali Međimurci, ručno rađeno posuđe, kovačnice u kojima se izrađuju raznovrsni predmeti kao što su mačevi, štitovi i prsteni, ručno pletene košare i mnoge druge tradicijske proizvode iz Međimurja.

Zaustavite se kraj keramičara, lončara, licitara, postolara, kipara, košaraša, drvorezbara i mnogih drugih ”međimurskih umjetnika” koji sav svoj trud i vrijeme ulažu da svoje rukotvorine prezentiraju najbolje što znaju i umiju. Upoznajte njihovu priču, poklonite im dio svojeg vremena i saznajte sve o starim zanatima kojima su nekad bili okupirani Međimurci, kupite pokoji poklon i razveselite svoje najmilije.

Stari zanati

Osim prezentacije starih zanata, uživati možete i u glazbenim poslasticama, likovnim kolonijama, streličarskom i konjaničkom turniru, a glavni je i apsolutni favorit šarena ulica kišobrana kojih će ove godine biti postavljeno više od 2500. Shvatili ste, iako ćete bježati od vrućina, hladovina vam je osigurana. Na ulicama će vas dočekati i ulični svirači koji će vas uvijek počastiti osmijehom i uljepšati vam dan koji provodite u tada magičnom Čakovcu.

Mališane čeka veliki moderni lunapark, a posljednjih godina veseli ih tradicionalni vrtuljak u kojem se djeca mogu provozati u pletenim košarama, a koji će i ove godine biti nezaobilazna postaja Porcijunkulova. Neizostavan je dio svake zabave naravno i izvrsna hrana. Ulice su bogate štandovima na kojima možete pronaći međimurske langoše, domaće krumpire u različitim pečenim varijacijama, a možete se počastiti i kojom čašom vina međimurskih vinara.

Porcijunkulovo je i humanitarnog karaktera pa će se u nastavku na prošlu godinu i ove organizirati prodaja posebnoj dizajniranih ”startasica” s motivom manifestacije, a prilog od prodaje donirat će se najpotrebitijima.

Posjetite Porcijunkulovo jer osim što ćete se zabaviti, naučit ćete sve o međimurskim zanatima, dobro se najesti i utažiti žeđ uz neizostavni međimurski gvirc. Sve o programu možete potražiti na službenoj stranici manifestacije www.porcijunkulovo.com. Vidimo se u Čakovcu!

Osvoji startasice!

Turistička zajednica grada Čakovca i vukovarska tvornica Borovo d.d. u suradnji su pripremili limited edition tenisica Startas oslikanih tradicionalnim međimurskim motivima kišobrana i klepetalica. Tenisice su namijenjene prodaji, a prihod od prodaje bit će doniran Centru za odgoj i obrazovanje u Čakovcu.

Želite li osvojiti ove tenisice? Uključite su nagradni natječaj. Napišite nam u nekoliko rečenica zašto volite Međimurje, a svoj odgovor zajedno s osobnim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt-broj) pošaljite na e-mail adresu Punkufera.

Nagradni natječaj traje od utorka, 18. srpnja 2017., do petka, 21. srpnja 2017.
Četiri najsretnija autora Turistička zajednica grada Čakovca nagradit će parom specijalnih tenisica Startas, koje će se potom moći podignuti u njihovu uredu u Čakovcu (Kralja Tomislava 1).

Dobitnike ćemo objaviti na portalu Punkufer.hr u ponedjeljak, 24. srpnja 2017. Sretno!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju