Američka tvrtka planira razviti avion koji će putovati pet puta brže od zvuka, te prevesti putnike iz Londona u New York za vrijeme trajanja jedne nogometne utakmice!

Jedan start up iz Atlante najavio je razvijanje hipersoničnog aviona koji će putnike iz glavnog grada Engleske u Veliku Jabuku prevesti za sat i pol. Kad kažemo da je to čak pet puta brže od brzine zvuka i kako bi se na ovaj način let od 7 sati sveo na let od sat i pol, tek je tada jasno o kojoj brzini zaista pričamo.

Tvrtka Hermeus Corporation radi na tehnologiji koja bi zrakoplovu omogućila brzinu letenja od 3800 milja na sat. Ukoliko treba još koja usporedba, recimo kako je to tri puta brže od brzine kojom je nekad letio Concorde, ponos Francuske, koji je London i New York spajao za manje od tri i pol sata.

Kako bi se avion mogao nazvati hipersoničnim, potrebno je da leti brzinom barem pet puta većom od brzine zvuka. Prema Hermeusu, razvoj ovakvog zrakoplova potrajat će barem 10 godina, tako da ovako brze letove ne moramo očekivati prije 2030. godine.

„Proces će biti dugotrajan jer trebamo odraditi mnogo testnih letova i izgraditi barem dvije manje inačice finalnih verzija aviona iz kojih ćemo dobiti konačni proizvod“ – izjavio je predsjednik uprave tvrtke, AJ Piplica, za Lonely Planet.

Također, ova putovanja bi, barem dok tehnologija ne napreduje dovoljno, bila rezervirana samo za one dubljeg džepa, pošto bi karta u jednom smjeru stajala 3 tisuće dolara, no konačni je cilj ipak, učiniti ih dostupnima, što je potvrdio i sam Piplica rekavši kako će se do snižavanja cijene doći „kontinuiranim napretkom i razvojem tehnologije“.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju