Svibanj je mjesec koji ljubitelji stripa dočekuju s nestrpljenjem jer se tada tradicionalno održava Crtani romani šou, po novome Zagreb Comic Con. Njegovo 21. izdanje odvit će se od 11. do 13. svibnja, u Domu HDLU-u, tzv. Džamiji na Trgu žrtava fašizma Zagrebu, i na tri dana okupiti čitav niz hrvatskih i svjetskih strip crtača i autora.


Među njima je možda napoznatiji Stan Sakai, jedan od najcjenjenijih strip crtača današnjice, višestruki dobitnik "stripovskog Oscara", nagrade Eisner, japansko-američki autor i tvorac legendarnog stripa o zecu samuraju "Usagi Yojimbo", čiji nastavci izlaze već trideset godina, a povodom njegovog gostovanja u Zagrebu organizatori festivala spremaju mu i retrospektivnu izložbu. Posjetitelje očekuju i predstavljanja hrvatskih prijevoda tri Sakaijeva stripa u izdanju Udruge Crtani romani šou, kao i brojnih drugih novih izdanja.

Zagreb Comic Con - 9 Zagreb Comic Con - 9 (Foto: PR)


Izložbom „Kroz minula desetljeća“ festival će obilježiti 90 godina života i 65 godina djelovanja Julija Radilovića Julesa, legende hrvatskog stripa i posljednjeg živućeg pripadnika tzv. zlatne generacije hrvatskih strip autora. Jules je stripovima odgajao i obrazovao generacije mladih u Hrvatskoj, do najsitnijih detalja istraženim, vizualnim pustolovnim i povijesnim romanima desetljećima raspirivao maštu i interes odraslih, a još se uvijek aktivno bavi crtanjem i ilustracijama. Izložba predstavlja dosad najveću retrospektivu originalnih radova ovog majstora crteža, prvi puta dajući široj publici sveobuhvatni uvid u Julesov razvoj i rad.


No, to još nije sve: "Comics & kokice", filmski dio programa festivala, koji će se odviti u Kinu Grič, donosi i premijeru dugometražnog dokumentarnog filma "Jules" redateljice Tene Bošnjaković o ovom majstoru struke, ali i jednom od najvećih kulturnih ambasadora Hrvatske. Njegovi stripovi objavljeni su diljem svijeta, a dobitnik je i niza strukovnih nagrada, priznanja, nagrada za životno djelo i doprinose kulturi. "Comics & kokice" osim ove premijere nudi i tri nagrađivana francuska dugometražna animirana filma napravljena po stripovima, te jedan domaći kratkiš!

Zagreb Comic Con - 7 Zagreb Comic Con - 7 (Foto: PR)


Ovogodišnji su gosti Zagreb Comic Cona renomirani argentinski crtač Horacio Altuna, najpoznatiji je po svojoj suradnji s Carlosom Trillom s kojim potpisuje "El Loco Chavez" i "Vratašca gospodina Lopeza", kao i po svojim erotskim stripovima i ilustracijama za Playboy, a uskoro mu izlazi hrvatski prijevod albuma"Posljednji potomci". Stiže i Matthieu Bonhomme, autor reboota serijala o Luckyju Lukeu, "Čovjek koji je ubio Luckyja Lukea", čija je izložba postavljena od 2. do 13. svibnja u Medijateci Francuskog instituta.


Razgovorima i crtežima festivalsku će publiku počastiti i Zagrebu omiljeni "bonelijevci", to jest crtači stripa 'Zagor' –Mauro Laurenti, Joevito Nuccio, Alessandro Piccinelli, te njihov scenarist i urednik Moreno Burattini, koji dolaze povodom 50. obljetnice izlaženja ovoga kultnog stripa u Hrvatskoj i otvorenja izložbe 'Zagor - 50 godina u Hrvatskoj'. Njima se pridružuju i Roland Boschi, Mario Alberti, Nenad Barinić, Tomislav Košta i drugi.

Stan Sakai FOTO: Julie Fujii Sakai Stan Sakai FOTO: Julie Fujii Sakai (Foto: PR)

Dio festivalskih događanja je i program "Stripologija", niz tribina, započetih još u travnju u Kulturnom centru Mesnička, i predavanja na kojima će se međunarodni i domaći predavači, dugogodišnji profesionalci na polju strip izdavaštva i teoretičari stripa Edmond Lee (Humanoides) i Didier Pasamonik s publikom podijeliti svoja bogata iskustva, razgovarati o crtačkim, teorijskim, industrijskim, galerijskim i kulturnim aspektima ovog medija. Lee i Pasamonik također će pregledavati portfelje pa će svi crtači, tušeri i koloristi moći donijeti svoje radove i dobiti pokoji dobar savjet, a možda i posao za neke od najvećih europskih izdavača.

Hrvatski stripaši koji će u nedjelju popodne crtati za publiku su Vjeran Juhas, Darko Kreč, Josip Sršen, Stipe Kalajžić, Krešimir Biuk, te Ive Svorcina i Dalibor Talajić. Ako budete željeli, potonju dvojicu moći ćete zamoliti da vam nacrtaju kojeg superjunaka Marvela, budući da za tog izdavača rade već niz godina.

Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja te redovnu ponudu po sniženim, festivalskim cijenama, a na programu festivala su i dva natjecanja.

Zagreb Comic Con - 2 Zagreb Comic Con - 2 (Foto: PR)

Na natječaj u crtanju stripa 'Mladi lav' već je pristiglo mnoštvo dječjih radova na temu 'otok s blagom', a nagrade će se za njih dodijeliti na festivalskoj svečanosti. Za djecu i mlade koji tek žele naučiti kako nacrtati strip organizirana je škola crtanja stripa, a tu je i cjelodnevna subotnja igraonica, a ljubitelje strip trivije i kviškog znanja očekuje strip-kviz.

Osim toga, svi koji se vole kostimirati, šminkati, glumiti likove iz serija, filmova, stripova i knjiga, moći će pokazati svoje prave boje, kreativnost i talent u sklopu cosplay natjecanja u nedjelju popodne, i osvojiti vrijedne nagrade. Za preobrazbu posjetitelja u omiljene super junake i ocrtavanje lica po želji bit će na festivalu na raspolaganju "šminkeraj" Profokusa.


Ono što svjetske comic cone, pa tako i ovaj je festival, čini dodatno uzbudljivim jest jedinstvena prilika upoznati neke od svojih crtačkih i spisateljskih uzora s čijim ste junacima odrastali ili ih još uvijek pratite na stranicama stripova, sjesti za stol nasuprot njih i porazgovarati dok oni stvaraju crtež samo za vas. Neprocjenjivo!


Ulaz je na sve programe u sklopu Zagreb Comic Cona besplatan. Više informacija o festivalu, kao i detaljan program i satnica događanja, dostupni su na facebook stranici Crtani romani šou ili na službenim stranicama.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju