U ljetnom kinu "Bačvice" ovog četvrtka u 21:30 počinje 11. Festival mediteranskog filma Split, a tijekom 10 dana održavanja publika FMFS-a imat će priliku premijerno u Hrvatskoj pogledati niz atraktivnih dugometražnih naslova koji su oduševili na najvećim svjetskim festivalima.

Omiljenu kulturnu manifestaciju u Splitu otvara "Skrivena boja stvari" Silvija Soldinija, a pod pokroviteljstvom Talijanskog instituta za kulturu u natjecateljskom programu koji će imati fokus na Italiju, nalazi se i prvi mjuzikl o mafiji "Ljubav i podzemlje" za koji je redateljski dvojac Manetti dobio pet nacionalnih nagrada uključujući onu za najbolji film, te "Sicilijanska bajka" premijerno prikazana u Cannesu.

FMFS - 9 FMFS - 9 (Foto: FMFS)

"Izvještaji o Sari i Saleemu", koji prati zabranjenu ljubav između Izraelke i Palestinca, Muayadu Alayanu donio je dvije nagrade u Rotterdamu, sirijsko-libanonski dokumentarac "O očevima i sinovima" redatelju Talalu Derkiju priznanja diljem svijeta, između ostalog i nagradu žirija na Sundanceu, gdje su slavili i turski "Leptiri" redatelja Tolge Karaçelika, šarmantni naslov idealan za sezonu ljetnih kina.

Uvijek rado viđene Španjolce na Bačvicama ove godine predstavlja "Div", film za koji su Jon Garano i Aitor Arregi osvojili deset nagrada Goya i priznanje žirija u San Sebastianu, u programu je i "Pas", novi uradak FMFS-ova znanca Samuela Benchetrita, dok je za ljubitelje grčkog novog vala uvršteno "Sažaljenje" Babisa Makridisa.

FMFS - 4 FMFS - 4 (Foto: FMFS)

FMFS će svojim posjetiteljima omogućiti da pogledaju i "Fantastičnu ženu" za koju je redatelj Sebastian Lelio dobio Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, ali i u francusko-libanonsku "Uvredu" Ziada Doueirija koji mu je bio ozbiljan konkurent za ovu najprestižniju nagradu.

S obzirom na ranije najavljen program izvan konkurencije, u kojem se izdvajaju "Nasljednice" za koje je Marcello Martinessi osvojio tri nagrade na posljednjem Berlinaleu, meksički "Time Share" na Sundanceu nagrađen za najbolji scenarij te "Krivnja" koju je publika proglasila najboljim filmom u Sundanceu i Rotterdamu, nije pretjerano reći kako je FMFS u svom 11. izdanju postao relevantan i u puno širim razmjerima.

FMFS - 12 FMFS - 12 (Foto: FMFS)

S obzirom na to da smo većinu naslova pogledali u Rotterdamu i Berlinu, program je uglavnom bio dogovoren već u veljači. Bili smo jako nestrpljivi da detalje podijelimo sa svojom publikom jer ove godine teško je pronaći film koji bi se moglo preskočiti. Osim što smo osigurali ovako kvalitetan dugometražni program ponosni smo i na činjenicu da sve više domaćih filmaša za nacionalne premijere svojih kratkih filmova odabire naš program "Ješke". Radujemo se i njihovim dugometražnim premijerama na Bačvicama u godinama koje su pred nama - kazao je Alen Munitić, direktor festivala.

FMFS - 3 FMFS - 3 (Foto: FMFS)

Samo dan nakon svjetske premijere na Animafestu, u Splitu će ovog četvrtka biti prikazani "Biciklisti" Veljka Popovića u kojem su oživjeli poznati likovi slikara Vaska Lipovca. Hrvatsku premijeru novog filma "Lovettovi" u Split će imati i prošlogodišnji pobjednik Pule redatelj Igor Bezinović, a Judita Gamulin će predstaviti "Maricu". Među "Ješkama" su i novi filmovi Tina Žanića ("Northern Hymn"), Lucije Bosančić ("Silvio zmaj"), Ivana Stanića ("Party"), Jakova Nole ("Kontraofenziva"), Arsena Oremovića ("Tak je, kak' je"), Alda Tardozzija ("Siguran let"), Denisa Lepura i Marka Stanića ("Gdje se vrabac skriva kad je hladno"), Ivana Ramljaka ("Mezostajun"), Marka Višnjića ("Nice and Cosy"), Antoanete Alamat Kusijanović ("U plavetnilo"), Igora Jelinovića ("Ultra"), Juraja Primorca ("Marija"), Matije Vukšića ("Čistačica") i Lili Zanete ("Suton"), te hrvatska koprodukcija "Manivald" Chintise Lundgren.

FMFS - 1 FMFS - 1 (Foto: FMFS)

- Naši posjetitelji su s oduševljenjem od početka prihvatili ovaj program kao sastavni dio festivala. Dodatnu težinu "Ješkama" daje i činjenica da smo jedini festival kod nas koji kratke filmove domaćih autora prikazuje u udarnom terminu prije dugometražnog programa, pa se redateljima na taj način nudi jedinstvena mogućnost za dobivanje pljeska pred stotinama gledatelja. Od ove godine smo i festival s najvećom novčanom nagradom za pobjednika u iznosu od 11.000 kuna koju osigurava naš višegodišnji partner UJE, a dodijelit će je stručni žiri u sastavu Tanja Mravak, Silva Ćapin i Petar Orešković – kazao je direktor FMFS-a Alen Munitić, koji je pozvao i publiku da glasuje jer je i ta nagrada autorima jednako važna.


FMFS se i ove godine održava uz pokroviteljstvo Grada Splita, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova te Turističke zajednice Grada Splita, a kao partner se priključila i Addiko banka.

Kompletan atraktivni program 11. Festivala mediteranskog filma Split može se pronaći na stranicama www.fmfs.hr, gdje je moguća i online kupovina ulaznica po cijeni od 20 i 25 kuna.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju