Dva sata od industrijskog glavnog grada Zagreba leži čudo prirode – Nacionalni park Plitvička jezera. Šumoviti park koji je bio pod zaštitom UNESCO-a od 1979 godine, isprepleten je s 16 tirkizno plavih jezera koji predstavljaju zapanjujući rad Majke Prirode,
riječi su kojim urednici popularnog internetskog magazina Travel and Leisure objašnjavaju zašto su upravo ovaj hrvatski biser stavili na popis mjesta s najplavijom vodom na svijetu.

Iskusni putnički znalci nadodali su da drvene šetnice kroz gornja i donja jezera u parku pružaju posjetiteljima mogućnost da lutaju između prekrasnih slapova, a isti preporučuju i vožnju brodom koja daje još bolje iskustvo uživanja u prekrasnim plavim vodama Plitvica.

Travel i Leisure na ovaj je način uputio veliki kompliment Hrvatskoj i Plitvičkim jezerima, koji su naš Nacionalni park stavili u društvo uistinu zapanjujućih geografskih velikana.

Na popisu mjesta s najplavijom vodom na svijetu tako se našla i plaža Egremni na grčkom otoku Lefkada koje pruža spektakularni pogled kristalno plavo Jonsko more, kao i Kratersko jezero u gorju Cascade Range na jugozapadu američke savezne države Oregon.

Svojim plavetnilom urednike je oduševio i jezero Five Flower u Kini, vode oko filipinskog otoka Palawan, nestvarni Peyto u Kanadi, kao i uvijek atraktivni Maldivi.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte ova jezera i mora čija boja varira od svijetloplavih i tirkiznih nijansi do tamnoplavog savršenstva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju