Zeleni čaj u prahu matcha stoljećima se koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Listići se beru ručno nešto ranije nego što je to slučaj s klasičnim zelenim čajem s grmova koji se nalaze u hladu kako bi nutritivna vrijednost bila što veća. Nakon sušenja listići se melju u fini prah i koriste za pripremu čaja, ali i smoothieja te zelenih juha i slastica.

 

A post shared by Magda (@oatmeal_stories) on

U trendu Popečci od tikvica Super ljetni ručak Ne trebaju vam jaja: Brzi recept za ekstra hrskave i fine popečke od tikvica Terra Iapodica - 8 Terra Iapodica U zemlji Japoda: Pogledajte kako niču nove kućice pod zemljom nedaleko od Plitvičkih jezera Pečene tikvice iz pećnice Mljac! Pečene tikvice iz pećnice: Njihovo hrskavo savršenstvo gotovo za samo 15 minuta

Čaj matcha tretira se kao superhrana jer obiluje antioksidansima kojih ima deset puta više nego u običnom zelenom čaju. Iako je zelena matcha godinama omiljen sastojak gastroblogera i ljubitelja fotografije koji svoje uratke objavljuju na Instagramu, nedavno je dobila konkurenciju u plavoj boji.

 

A post shared by Eat With Afiya (@eatwithafiya) on

No osim što vizualno stvara čuda od zobenih kaša i sokova, plava je nutritivno u sjeni tradicionalnog japanskog čaja. Plava matcha zapravo uopće nije matcha nego plavi grašak koji po broju antioksidansa uvelike zaostaje, ali su zato fotografije recepata u kojima se upotrebljava fantastične.