Zeleni čaj u prahu matcha stoljećima se koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Listići se beru ručno nešto ranije nego što je to slučaj s klasičnim zelenim čajem s grmova koji se nalaze u hladu kako bi nutritivna vrijednost bila što veća. Nakon sušenja listići se melju u fini prah i koriste za pripremu čaja, ali i smoothieja te zelenih juha i slastica.

 

A post shared by Magda (@oatmeal_stories) on

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak

Čaj matcha tretira se kao superhrana jer obiluje antioksidansima kojih ima deset puta više nego u običnom zelenom čaju. Iako je zelena matcha godinama omiljen sastojak gastroblogera i ljubitelja fotografije koji svoje uratke objavljuju na Instagramu, nedavno je dobila konkurenciju u plavoj boji.

 

A post shared by Eat With Afiya (@eatwithafiya) on

No osim što vizualno stvara čuda od zobenih kaša i sokova, plava je nutritivno u sjeni tradicionalnog japanskog čaja. Plava matcha zapravo uopće nije matcha nego plavi grašak koji po broju antioksidansa uvelike zaostaje, ali su zato fotografije recepata u kojima se upotrebljava fantastične.