Ukoliko ste ikad željeli uživati u ljepotama Pariza bez buke automobila, bliži se i vaš dan! Naime, od listopada, svake prve nedjelje u mjesecu, automobilima će biti zabranjeno prometovanje centrom grada!

Prvi takav dan već je iza nas, pa je tako 7. listopada, središte Pariza „prodisalo“. Zabrana vožnje odnosi se na vrijeme od 10 do 18 sati, kada auti ne mogu ulaziti u središte, pa se ceste pretvaraju u pješačke i biciklističke zone.

Pariz Pariz (Foto: Guliver / Thinkstock)

U prošlosti, već je bilo sličnih inicijativa. Tako je u rujnu 2015. održan ovakav jedan dan, a rezultati su bili zadivljujući. Ne samo što su konačno ljudi došli do neometanog hodanja gradskim središtem, već je razina buke taj dan, smanjena za puna 3 decibela u odnosu na neku drugu nedjelju.

Dan bez automobila također je već prije implementiran u neke dijelove grada, no sada su se inicijativi priključila i prva četiri pariška arondismana. Ideji je „zapljeskao“ i gradonačelnik Hidalgo rekavši kako ova mjera „doprinosi jačanju povjerenja i suradnje između građana, policije i gradskih vlasti“.

Georges Pompidou trg u Parizu Georges Pompidou trg u Parizu (Foto: Getty Images)

Ipak, postoje i neke iznimke koje se tiču ovog novo uvedenog pravila. Tako lokalni stanovnici, taksisti, vozači javnog transporta mogu ulaziti u „zabranjene“ dijelove grada, ali valja dodati da im je to omogućeno samo na određenim dijelovima i ne smiju premašiti brzinu od 20 kilometara na sat.

Sve u svemu, ovo nam se čini odličnom idejom, pa bi bilo lijepo kad bi i neki naš grad napravio nešto slično, te jedan dan u mjesecu potjerao automobile iz centra grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju